Kultura

[Video TV reportaža] – uspješno je odigrana predstava Opsada Sinja 1715.

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde i ove godine uprizorena je bitka pod Sinjem 1715. i događaji koji su joj prethodili. Predstava je uprizorena u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja uz potporu Grada Sinja i Splitsko- dalmatinske županije, te u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, Viteškim Alkarskim društvom i KU Marko Marulić.

Radnja predstave “Opsada Sinja 1715.“ odvijala  se u dva čina. Prvi čin počeo je na Pijaci, Trgu kralju Tomislava, gdje je uprizoreno osmanlijsko osvajanje Sinjske varoši, palež crkve i porobljavanje puka. Šačica branitelja sa slikom Majke Božje sklonila se u Sinjsku tvrđavu čije je lako osvajanje najavio bahati Mustafa-paša Čelić slavodobitno prošavši u kočiji sa svojom pratnjom. I ove godine predstava je u ovom dijelu obogaćena izvedbom Gradskog zbora Brodosplit pod ravnanjem maestra Vlade Sunka, te izvrsnim svijetlosnim i zvučnim efektima.

U drugom činu, koji se i ove godine odvijao u izvornom ambijentu Alkarskih dvora – nekadašnjih Kvartira, Vijeće obrane, odlučilo je braniti svoj grad usprkos brojnijem i  nadmoćnijem neprijatelju. Uz Gospin zagovor Osmanlije su na koncu poražene, a prijetnja neprijateljskoga jarma otklonjena. Predvođeni fra Pavlom Vučkovićem, kojega je utjelovio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, radosni i zahvalni vjernici otad s još većim žarom slave svoju Zaštitnicu.

Opsada Sinja 1715. jedinstven je scenski spektakl koji svojom izvornošću i dramatikom gledatelja u trenu prenese u godinu slavne pobjede koja je odredila budućnost našega grada. Autor dramskoga predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković. Predstava je ostvarena u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske i Viteškim Alkarskim društvom. Njenoj uspješnoj izvedbi i ove godine, pridonijelo je oko stotinjak sudionika. Nositelji glavnih uloga su: fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Marko Duvnjak, Bruno Barać, Marijan Grbavac, Damir Žane Alebić, Saša Miletić, Bobo Delonga, Dijana Ivić Kundid, Bože Pavić, Sanja Gojun Vučković, Vedrana Vrgoč, Mirjana Živalj, Anđelka Vučković, Marija Mandac, Dino Vuković, Dubravka Vuković, Dušan Roguljić i Marko Jelinčić. Pored glumaca amaterskih kazališta, nastupili su i članovi povijesne postrojbe Kliških uskoka, Braniteljske zadruge Patriot, Hrvatske gorske službe spašavanja, Udruga reraša i guslara iz Otoka, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Sinjski ferali, konjanici Konjičkog galopskog kluba Alkar 1968. predvođeni Josipom Jukićem i Markom Vukovićem, konji Alkarske ergele, za kočiju i konje se pobrinuo gosp. Andrija Ribičić, a za scenu i kostime Branka Marinović i Vesna Bader. Redatelj predstave je naš istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac Robert Kurbaša. Asistent režije je Bruno Barać, a dramaturg i producent Luka Perković.

I ovogodišnja izvedba posvećena je svim hrvatskim braniteljima, te svima koji su pomogli da se predstava održava, a više nisu s nama.

Iskreno se zahvaljujemo svim djelatnicima i članovima VAD-a, Samostanu Gospe Sinjske, Čistoći Cetinske krajine – Sinj, KUS-u – Sinj, Kamičku d.d., Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja ispostava Sinj, članovima Braniteljske zadruge Patriot, povijesnoj postrojbi Kliških uskoka, Udruzi reraša i guslara iz Otoka, Udruzi za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruzi Sinjski ferali, Crvenom križu ispostava Sinj, Udruzi SRMA, KGK Alkar 1968., KU Marko Marulić, gospođama Vesni Bader i Branki Marinović za scenografiju i rekvizite, osoblju i vlasniku restorana Alkarski dvori, komunalnim redarima grada Sinja, studentima djelatnicima TIC-a te svima koji su nesebično pomogli uspješnoj realizaciji ovog scenskog spektakla. Posebna zahvala ide gospodinu Vladi Sunku i GZ Brodosplit koji su i ovogodišnjom izvedbom čuvene kantate Gospi Sinjskoj uveličali ovu predstavu te joj time na jedinstven  način dali novu dimenziju, zatim predstavnicima medija te publici koja je, unatoč pandemijskim uvjetima, sudjelovala uspješno i strpljivo u provedbi svih preporučenih mjera Stožera civilne zaštite kao i NZJZ s ciljem očuvanja zdravlja, kao i našim studentima (djelatnicima TIC-a) koji su se za to pobrinuli.

Poveznice za tv reportažu i fotogalerije:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=visitsinj&set=a.4373144942752700

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=visitsinj&set=a.4370099586390569

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button