Politika

Vijećnik HDZ-a Stipe Perić: ‘Naknade za Turjake i Brnaze’

Priopćenje GO HDZ Sinj s ilustriranom slikom koje potpisuje Stipe Perić prenosimo izvorno i u cijelosti:

Prije više od godinu dana, Sinjski HDZ u proceduru usvajanja pred Gradsko vijeće uputio je prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu određivanja iznosa naknade stanovnicima Turjaka i dijela Brnaza zbog blizine odlagališta komunalnog otpada Mojanka i umanjene kakvoće življenja.

Tom odlukom namjera je bila ispraviti nepravdu i do konačne sanacije i zatvaranja odlagališta “Mojanka“ odrediti novčanu naknadu ugroženom dijelu stanovništva s tog područja kao minimum koji im Grad Sinj duguje zbog toga što im zbog štetnih utjecaja i blizine odlagališta nije osigurao civilizacijski standard neophodan za normalan život.

Posebno je naglašeno koliko odlagalište otpada otežava i umanjuje kvalitetu življenja stanovnicima  Turjaka i dijela Brnaza, pogotovo u ljetnim mjesecima kada je smrad s deponija dodatno pojačan smradom iz prvog lateralnog kanala – nepodnošljiv. Nažalost i bez dvojbe povezano je to i s porastom malignih bolesti kod lokalnog stanovništva koje su u enormnom porastu.

Ignorirajući sve navedeno, gradonačelnik Bulj i vladajuća koalicija SDP i MOST okrenuli su leđa Turjačanima i Brnažanima i taj prijedlog odluke odbili na Gradskom vijeću u kolovozu prošle godine. Još žalosnije u Proračunu Grada Sinja za sanaciju Mojanke u ovoj godini osigurano je sramotnih 100 tisuća eura. Time je gradonačelnik Bulj osim prigodnog paradiranja i naslikavanja u unaprijed režiranim igrokazima s kolegama iz Vrgorca,  pokazao pravo lice i nebrigu za rješavanje tog problema, posebno mještane, jer izgleda eko bomba i smeće iznad glave Brnažana i Turjačana od kojeg obolijevaju, ne smrdi i ne smeta gradonačelniku Bulju u gradskoj upravi, još manje u udobnoj saborskoj fotelji u Zagrebu.

Odluka koju ponovno upućujemo na Gradsko vijeće traži plaćanje novčane naknade na ime obeštećenja mještanima Turjaka i dijela Brnaza u jednokratnom godišnjem iznosu od 400 eura za one koji žive do 1.000 metara od odlagališta, 266 eura za one koji žive na udaljenosti od 1001-2000 metara, te 133 eura za one na udaljenosti od 2.001-3.000 metara.

Prijedlog Odluke o kriterijima Mojanka za vijeće_2023

Naknade za Turjake i Brnaze

 

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button