PolitikaTeme

Vlada RH želi „ZAŽELI“ – Gradonačelnica ne želi „ZAŽELI“

Na 20. sjednici Gradskog vijeća vijećnik HDZ-a Tihomir Radović postavio je pitanje gradonačelnici Kristini Križanac vezano uz projekt „Zaželi“. U javnom pozivu koji je raspisao Grad Sinj u sklopu projekta „Zaželi“, pod točkom 7. kandidati između ostalog trebaju ispunjavati uvjet nezaposlenosti s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja.

Na raspisani natječaj prijavilo se 70 kandidatkinja od kojih je 67 „ispunilo“ uvjete,  a 47 je starije od 50 godina. Dakle, 20 kandidatkinja je bilo mlađe od 50 godina. Prilikom izbora odabrano je 16 žena starijih od 50 godina i 14 žena mlađih od 50 godina. Vijećnik Radović je postavio pitanje koliko je od odabranih žena mlađih od 50 godina ispunilo kriterije navedene u natječaju.

Gradonačelnica je u svom odgovoru ponovila sve uvjete natječaja i konstatirala da sve odabrane kandidatkinje ispunjavaju uvjete.

Zasigurno je svim kandidatkinjama koje su se prijavile na natječaj posao potreban, međutim sama svrha projekta „Zaželi“ jest prvenstveno pomoći ženama starijima od 50 godina pošto iste teško dolaze do posla.

Nadodajmo, da prema informacijama koje posjedujemo, samo dvije primljene kandidatkinje mlađe od 50 godina zadovoljavaju uvjete natječaja. Što bi značilo da 12 primljenih žena nisu niti žene starije od 50 godina, niti žene s invaliditetom, niti žrtve trgovanja ljudima, niti žrtve obiteljskog nasilja.

Naglasimo da su iz natječaja izbačene kategorije žena s najviše završenom srednjom stručnom spremom, liječene ovisnice te beskućnice. U projektu „Zaželi“ one se sve smatraju kategorijom na koju se stavlja poseban naglasak prilikom zapošljavanja. Zašto gradonačelnica Kristina Križanac smatra da ove tri kategorije žena nisu zavrijedile biti u natječaju i imati šanse za zaposliti se?

Iz svega navedenog može se zaključiti da je Gradonačelnica izvršila odabir prema vlastitom nahođenju. Čime su se točno žene starije od 50 godina zamjerile Gradonačelnici?

Dok god Gradonačelnica ne uputi demanti potkrijepljen dokazima, smatrat ćemo da je svjesno i namjerno „ukrala“ zaposlenje ženama koje su ispunjavale bar jedan od uvjeta iz natječaja. Samim time, ukrala im je nadu koju im je odluka Vlade Republike Hrvatske probudila – mogućnost da se napokon prijave na natječaj bez da budu diskriminirane.

Lista kandidata primljenih u projektu „ZAŽELI ” za Grad Sinj

Povezani članci

1 Komentar

  1. E moja ekipa primljena je bilođerić nena bivša križanac sestra od muža gradonačenice. Ima još koje su bivše križanac, jadrijević itd. Samo naprid doture jadijeviću sroza si sinj.

    16
Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button