Vijesti

Vladislav i Božena Veselica od predsjednika Milanovića preuzeli odlikovanja za braću Veselica

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je, za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom sudionike Hrvatskog proljeća: Dražena Budišu, Ivana Zvonimira Čička, Gorana Dodiga te posmrtno Jozu Ivičevića Bakulića, Ljudevita Jonkea, Antu Paradžika, Hrvoja Šošića, Marka Veselicu i Vladimira Veselicu.

„Na današnji dan prije 50 godina uhićenja su već bila započela i represija tadašnje države uzelo je puno maha. Hapšeni su bili matičari, političari, studenti. Od svih njih danas odlikovanih, samo trojica su živi“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju istaknuvši kako su s velikim zakašnjenjem, ali s pravom odlikovani.

„Nažalost, ovaj moj današnji čin neće do kraja popraviti tu sliku, jer opet su neki izostavljeni. Odluka se zaustavila na ovom malom broju dobrih ljudi. U velikim poduhvatima i velikim procesima od povijesne važnosti sudjeluje malo dobrih i pravih ljudi, u ovom slučaju sudjelovalo je puno više ljudi“, poručio je predsjednik Milanović. Dodao je kako je odabrao ljude koji su se u tim trenucima punog srca borili za nešto što je ispravno, lijepo, plemenito, za sebe, ali ne protiv drugoga. „Ne s mržnjom, nego sa zanosom i poletom. Povijest vas, vaših obitelji i onih koji više nisu među nama, su različite. Povijest je takva, valja, ljulja, huči, šumi, grmi, tutnji i na kraju kad se oblaci raziđu, s distance shvatimo što je dobro, a što zlo“, rekao je.

„Vama hvala i čast što ste u tim trenucima bili hrabri, što ste nakon svega ljudima koji nisu bili korektni prema vama i oprostili, prešli preko toga i nastavili živjeti normalno. Kažnjeni ste grubo. Ovo je mali pokušaj i mali dug časti i znak pravde da se to ispravi. Ispravit se neće nikada. Ljudi žive dalje, i žrtve i oni koji su za to odgovorni. Hrvatska država je stvorena i obranjena voljom, snagom, zanosom, hrabrošću malog broja dobrih ljudi“, zaključio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je odlikovanja uručio osobno Ivanu Zvonimiru Čičku i Goranu Dodigu koji su prisustvovali svečanosti u Uredu Predsjednika Republike. Odlikovanje za Dražena Budišu preuzela je obitelj Paradžik, a posmrtna odlikovanja preuzeli su članovi obitelji odlikovanih. Posmrtno odlikovanje dodijeljeno Jozi Ivičević Bakulić preuzeo je sin Ivan Ivičević Bakulić, posmrtno odlikovanje Ljudevitu Jonkeu preuzeo je sin Mladen Jonke, posmrtno odlikovanje Anti Paradžiku preuzela je kći Veronika Paradžik, posmrtno odlikovanje Hrvoju Šošiću preuzeo je unuk Matija Šošić, posmrtno odlikovanje Marku Veselici preuzela je supruga Božena Veselica, a posmrtno odlikovanje Vladimiru Veselici preuzeo je sin Vladislav Veselica.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button