Vijesti

Vodstvo VAD-a i gradonačelnica Sinja izvijestili župana o pripremama za 304. Sinjsku Alku

Župan Blaženko Boban je pozdravio današnje goste, gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac, predsjednika VAD-a dr. Stipu Jukića sa suradnicima, članovima UO VAD-a: Dinkom Bošnjakom, Igorom Vidalinom, arambašom Ivom Vukasovićem, alaj-čaušom Ivicom Filipovićem Grčićem i tajnikom društva Stipom Nasićem.

U izjavi za novinare župan je naglasio: –Izuzetno sam zadovoljan sa pripremnim aktivnostima. Alka je brend ne samo grada Sinja i Splitsko dalmatinske županije, već i cijele Republike Hrvatske, uz sam bok sportu i kulturi koja reklamira Hrvatsku u svijetu. Veseli me kako čujem što se kulturna suradnja širi i van granica Hrvatske. Zato iskreno hvala prije svega alkarima i alkarskim momcima, viteškom alkarskom društvu na čelu sa predsjednikom dr. Stipom Jukićem koji je Alku za vrijeme svog mandata podigao na uistinu visoku razinu u svakom segmentu.

Predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić je kazao kako mu je pomalo neugodno zbog pohvala za dosadašnji rad i organizaciju priprema Alke, koje je čuo od župana, te je zahvalio na tomu i na svemu što grad Sinj i Županija čine kako bi alkarima olakšali pripreme te Alku pozicionirali kao nacionalni brend. Kazao je da očekuje skori prijem kod predjsednika Vlade Andreja Plenkovića na kojemu bi trebali biti dogovoreni detalji o uvrštenju Alke u Proračun Vlade RH. Alka to zaslužuje budući da su u njoj već stoljećima sačuvani kulturni, vjerski i i nacionalni motivi koji čine temeljne sastavnice našega nacionalnog identiteta – kzazo je dr. Jukić.

Gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac je zahvalila županu Bobanu za svekoliku pomoć i potporu gradu Sinju, navlastito za organizaciju Alke, te je dodala: -Pripreme su u tijeku već godinu dana, jer čim završi Alka mi se već pripremamo za sljedeću. Sve je spremno za doček gostiju kao i svake godine i vjerujem da će se svi koji taj dan dođu u grad Sinj ugodno osjećati. Cilj nam je Alku promovirati i izvan granica Republike Hrvatske, jer riječ je o božanstvenom nacionalnom identitetu koji u nijednom trenutku do sada nije iskorišten onako kako bi trebao. Potreba je da ljudi van naših granica vide s koliko kulturne baštine mi raspolažemo. Benefiti koje Alka kao brend može polučiti zaista su veliki kako na regionalnoj, tako i na nacionalnoj razini.

Uz župana i predsjednika Skupštine, prijemu su nazočili i pročelnik UO zajedničkih poslova Damir Gabrić i Damir Čarić iz UO za gospodarstvo i EU fondove.

Povezani članci

Back to top button