Vijesti

WiFi4EU: Kreće nova utrka, ovaj put dijeli se 2.800 vaučera, kriterij podjele je opet ‘najbrži prst’

www.gradonacelnik.hr

Nakon velikog debakla WiFI4EU projekta u lipnju kada je zbog pada sustava poništen prvi poziv za podjelu vaučera od 15.000 eura za uvođenje interneta u gradove i općine, Europska komisija danas u 13 sati otvara novi dvodnevni poziv.

Iako im je prvi poziv propao jer je sustav kolabirao pod navalom gotovo 19 tisuća klikova iz gradova i općina koji su se požurili prijaviti za vaučer, ključni kriterij i ovaj put je ‘najbrži prst’. Vaučeri će se dijeliti po ‘first come, first served’ principu, no ovaj put broj vaučera koji će se dijeliti je gotovo utrostručen – sa 1.000 koliko se trebalo podijeliti u prvom pozivu, broj vaučera koji se dijele je povećan na 2.800.

Europska komisija pokrenula je, podsjetimo, WiFi4EU program kroz kojega planira u dvije godine općinama i gradovima u EU podijeliti 120 milijuna eura za uvođenje besplatnog interneta na javnim prostorima. Cilj je smanjiti isključivost i omogućiti pristup internetu svim građanima EU-a, bez obzira gdje žive i koliko zarađuju.

No, koliko god marketinški ovaj projekt bio zanimljiv i jako dobro izreklamiran, od samog starta većini zainteresiranih upitan je način podjele, odnosno sistem ‘najbržeg prsta’, u kojem ne presuđuje kvaliteta pripreme projekta i prijave nego isključivo brzina, odnosno kvaliteta mreže i pristupa stranicama WiFi4EU.

‘Besmisleno je raditi takav poziv po first come first served principu već treba uzeti u obzir potrebe i postojeću infrastrukturu pa ne bi bilo ovakvih padova. Hrvatska je druga članica EU po postotku lokalnih jedinica koje su se prijavile na poziv i s razlogom možemo biti nezadovoljni što se ovako amaterski radi na razini unije. Kampanja za wifi4eu je bila iznimno snažna, podigli su očekivanja javnosti (za zapravo skromna sredstva), a očekivano pali na tehnološkim pitanjima koja potiču natječajem’, komentirao je tako savjetnik u Udruzi gradova RH Dario Runtić, koji je nekoliko dana prije otvaranja poziva u svibnju upozorio da bi, zbog velikog interesa, moglo doći do pada sustava. Neki od naših gradonačelnika najavili su, pak, kako se više neće ni prijavljivati na ovako neozbiljne natječaje nego će sami osigurati besplatan internet u svojim gradovima.

Inače, Hrvatska je u prošlom pozivu bila u samom vrhu po broju općina i gradova koji su iskazali interes za wi-fi vaučere – registriralo se preko 390 općina i gradova, odnosno njih čak 67,8 posto. Ispred nas su samo Malta – 97,1 posto i Bugarska – 86 posto. Najmanji su, pak, interes iskazali Danci – prijavilo se tek 1,3 posto njihovih općina i gradova.

Hoće li se prijaviti Grad Sinj za sada nam nije poznato.

Povezani članci

Back to top button