Vijesti

Započinje program Jesenjarenja u Sinju – tema ovogodišnjeg izdanja su klimatske promjene

U ponedjeljak 21. 11. u 19 sati u zgradi Palacine, započinje treće izdanje Jesnjarenja. Program je nastao u suradnji udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica, s ciljem da se kroz različite forme – izložbe, filmske projekcije, stručna predavanja, razgovore s autorima – publici približe određena kompleksna pitanja i aktualna društvena problematika, a tema ovogodišnjeg izdanja su klimatske promjene.

Program će predavanjem ”Prošlost, sadašnjost i budućnost klimatskih promjena” otvoriti dr. sc. Nikola Glamuzina, profesor na splitskom Filozofskom fakultetu, koji će naglasak staviti na demistificiranje koncepta klimatskih promjena te na relevantne znanstvene činjenice, za razliku od informacija na koje nailazimo u javnom diskursu.

Nikola Glamuzina (1970.) rođen je u Metkoviću, gdje je pohađao i osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1995. na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu Dnevni urbani sistem delte Neretve. Iste godine je na Geografskom odsjeku upisao poslijediplomski studij Geografske osnove prostornog planiranja i uređenja koji je završio 1998. obranivši magistarski rad Dnevni urbani sistem Zadra. Doktorirao je također na Odsjeku za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom Turizam u regionalnom razvoju Pelješca. Od 1996. do 2005. radio je na Odjelu za geografiju Filozofskog fakulteta u Zadru (današnje Sveučilište u Zadru) gdje je 2003. imenovan u znanstveno-nastavno zvanje docenta. Od srpnja 2007. radi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje predaje geografiju na Učiteljskom studiju.
Od 2001. godine radi i kao vanjski suradnik na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Radio je i kao istraživač na dva znanstvena projekta koji su se izvodili na Odjelu za geografiju u Zadru: Geografske osnove razvoja malih hrvatskih otoka i Kretanje stanovništva, naseljenosti i naselja Dalmatinske zagore. Od 2006. godine radi kao istraživač na projektu Prostor kao resurs turističkog razvoja Hrvatske koji se provodi na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od jeseni 2007. god. predaje i na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Program Jesenjarenja traje do 20. prosinca – a nakon ovog uvodnog predavanja, očekuje nas izložba ”Arheologija odbačenog” Vanje Babića, projekcije filmova ”Između neba i leda” i ”Halla ide u rat”, klimatski kviz, predstavljanje zbornika ”Ekofeminizam: između zelenih i ženskih studija” kroz gostovanje i predavanje urednice Suzane Marjanić te predstavljanje knjige ”Zemlja bez sutona” književnice Marije Andrijašević.

Program se održava uz podršku Grada Sinja i Ministarstva kulture i medija RH.

Program ‘Jesenjarenje’ dio je programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button