Kultura

Zatvorena izložba ”Dijalog: Anton Franz Höger i Dieter Cornels”

Jučer je u Galeriji Sikirica bio posljednji dan velike izložbe ”Dijalog: Anton Franz Höger i Dieter Cornels” u okviru koje su posjetitelji mogli uživati u nekima od ponajboljih radova dvojice uglednih njemačkih umjetnika iz kolekcije Henryja Staga, zagrebačkog umjetnika i pasioniranog kolekcionara. Izložba je realizirana u dva dijela – u prvom je publici predstavljen opus Antona Högera, a u drugom su posjetitelji mogli vidjeti radove Dietera Cornelsa. Podsjetimo, naziv ”Dijalog” referenca je na istoimene radove ove dvojice stilski raznorodnih autora. Kako ističe Željko Marciuš, Höger »hiper‐hiper realnom slikom uobličava distopijske, a zatravljene prizore snoviđenja uvijek u relaciji s zbiljnosti, putem ambijenta, znaka, atributa. Glavna tema su muškarac i žena, mitskih i biblijskih interpretacija i pretenzija, ali i motiva uprizorenih u korelacijama prema suvremenoj potrošačkoj vizualnoj kulturi, dok na Cornelsovim slikama naziremo onirički, nadrealni popizam koji nema previše veze s povijesnim pop‐artom kojim i započinje carstvo postmodernih znakova, također postmoderne kulture koja ‐ do danas ‐ uvriježenom teorijom citatnosti poput alkemijske zmije grize vlastiti rep.«

Iz KUS-a i Galerije Sikirica poručuju da su iznimno zadovoljni brojkom posjetitelja, u četiri tjedna izložbu je posjetilo gotovo 1000 posjetitelja! Također, ponovno ističu i sjajnu komunikaciju i kvalitetnu suradnju sa sinjskim školama, čiji su učenici izložbu posjetili u rekordnom broju. – U posjetu su nam bili učenici 3. razreda OŠ Ivana Lovrića i razredi svih srednjih škola – TIŠ Ruđera Boškovića, SSŠ bana Josipa Jelačića, Opće i Franjevačke klasične gimnazije – a izvrsna je posjećnost bila i na Noći muzeja, imali smo i posjetitelje iz Splita, okolice Drniša, turiste koji su se zatekli u gradu i doista nas vesele te pozitivne reakcije i sve veća potreba naših sugrađana za kulturom i kulturnim sadržajima. Čak smo ”morali” i produžiti izložbu jedan dan jer su svoj dolazak najavili učenici i profesori iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića! Mišljenja sam da je to pokazatelj da kao društvo, kao cjelina, pomalo idemo naprijed, rastemo, učimo i razvijamo se – kaže Dragana Modrić, voditeljica Galerije Sikirica.

Umjetnine, čija je vrijednost prema osiguranju procijenjena na 4 milijuna eura, danas su zapakirane i šalju se u Zagreb, odakle nastavljaju svoj put u Brazil, na izložbu u São Paulo i Rio de Janeiro.

Povezani članci

Back to top button