Kultura

Završen 11. Festival „Klape Gospi Sinjskoj“

Sinoć je u dvorištu samostana Čudotvorne Gospe Sinjske održan 11. Festival marijansko – duhovne klapske pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’ na kojoj je nastupilo 13 klapa iz cijele Hrvatske. Najveći broj glasova publike i zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske dobila je klapa Praska iz Podstrane  autora Duška Tambače ‘Sveta slika’ . Pjesmu ‘Sveta slika’ autora Duška Tambače najboljom je ocjenio i stučni ocjenjivački sud, a autor je nagrađen zlatnim kipom s likom Čudotvorne Gospe Sinjske.  Drugo mjesto i srebrni Gospin kip dobio je Živko Ključe za skladbu ‘Ave Marija’  u izvedbi klape Vinčace iz Novog Vinodolskog, dok je brončani kip po ocjeni stručnog suda pripao Krešimiru Magdiću za skladbu ‘Gospi od milosrđa’ koju je izvela ženska klapa Amfora iz Dubrovnika. Ove godine stručni ocjenjivački sud nagradio je i tri najbolje klapske izvedbe tako da su nagrade dobile i klapa Munita iz Zadra, Contra iz Splita, a najbolju klapsku izvedbu imala je klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Festival je otvorio gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo, a publiku su pozdravili Provincijal provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Marko Mrše, dožupan Splitsko – dalmatinski Luka Brčić i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac.

Na Festivalu je  predstavljena i notna edicija ‘ Od zvijezda sjajnija’  koja je obuhvatila nagrađene skladbe od 2008. – 2018. godine Mojimira Čačije  koju je priredio fra Stipica Grgat, a predstavila dr. sci. Hana Breko Kustura.  Večer je vodila Lejdi Oreb. Foto: P.M.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi Vas zanimati

Close
Close