Politika

Završena 17. sjednica Gradskog vijeća Sinja

Jučer je trećim nastavkom odrađena i završena 17. sjednica sinjskog Gradskog vijeća Sinja.

Nastavak je započet sa 11. točkom, Prijedlogom Rješenja o imenovanju vršitelja/vršiteljice dužnosti  ravnatelja Kulturno umjetničkog središta Sinj.

Vijećnik MOST-a Miro Bulj je izjavio da KUS nije u punoj funkciji i da ih treba premjestiti u druge institucije.

Vijećnik HDZ-a Marko Križanac je objasnio cijelo stanje oko sadašnjeg stanja u KUS-u i na upit Mira Bulja, svi vijećnici su dobili objašnjenje od strane gradske uprave da će se neizborom v.d. ravnatelja, KUS dovesti u opasnost gašenja ove javne ustanove. Upravo iz tog razloga HDZ predlaže Tonća Pletikosića za v.d. ravnatelja KUS-a. Prvenstveno zbog samog kandidata i njegovog dosadašnjeg životopisa ali i još dodatno zbog mogućnosti da se neizborom v.d. ravnatelja, KUS dovodi u opasnost gašenja. Vidljivo je da Vitomir Perić neće dobiti potporu većine i da HDZ nudi rješenje ovog problema.

Na to mu je replicirao vijećnik MOST-a Frano Boko i aludirao da se na ovakav način “uhljebljuje” u KUS i da oni to neće podržati.

Vijećnik HDZ-a Marko Križanac je odgovorio vijećniku Boki da je pozorno slušao njegovo izlaganje i izlaganje vijećnika Kontića bi shvatio da će neizborom v.d. ravnatelja, KUS ugasiti i ako on to ne želi, da izvoli glasati za Vitomira Perića i zajedno sa svojim bivšim koalicijskim partnerom  NL dr.Jadrijevića rješi problem gašenja KUS-a.

Pošto očito i sada je vidljivo, ne želi glasati za kandidata Perića, da HDZ nudi privremeno rješenje u vidu izbora kandidata Pletikosića i da imamo situaciju da se KUS neće ugasiti i da imamo rješenje do novog izbora po Natječaju. Očito MOST ne nudi “svog” kandidata pa time i rješenje ovog problema, ali neće da trenutno podrži ničiji drugi prijedlog. Boko odgovara što se njega tiče da je on za gašenje KUS-a.

Vijećnik SDP-a Nikola Vučković tvrdi da su djelatnici vrijedni i marljivi i učinili su više od očekivanog i da bi novi djelatnik samo bio na teret.

Vijećnik MOST-a Joško Kontić izjavljuje da imamo novi moment u prijedlogu HDZ-a i da je vidljivo da ni HDZ ni MOST neće dati podršku Vitomiru Periću i da moramo dobro pripaziti, jer je očito da dogovora trenutno neće biti i da je on za sada rezerviran prema svemu ovome.

Gradonačelnica Kristina Križanac povukla je točku s dnevnog reda sjednice. Ovu točku će staviti na sljedeću sjednicu GV u petak i pozvala je predstavnike svih političkih opcija zastupljenih u GV na zajednički sastanak u četvrtak u 19 sati, kako bi bolje pripremili ovaj prijedlog.

 

Točka Prijedloga Odluke  o darovanju nekretnina je izazvala dosta polemika gdje je vijećnik HDZ-a Marko Križanac izjavio da je on načelno protiv darovanja nekretnine Vodovodu jer Grad nije vlasnik  firme nego suvlasnik 47% i uvijek smo loše prolazili u suvlasničkim odnosima sa ostalim općinama. Ovdje Grad Sinj daruje svoje vlasništvo firmi u kojoj nije većinski vlasnik. Treba naći drugi model i on postoji i ovdje se Grad djelomično zaštitio u Ugovoru o darovanju ali je to nedovoljno.

Vijećnik MOST-a Ante Šušnjara izjavljuje da je darovanje procijenjeno na iznos 50 tisuća eura i da mi sa tim iznosom dokapitaliziramo firmu. Nije cilj blokirati projekt i ovo je po meni prvo poklanjanje i trebamo naći pravni model da zaštitimo svoje vlasništvo. Mi smo spremni podržat projekt Aglomeracije.

Vijećnik Zvonko Maras najavljuje još situacija u kojima će se grad Sinj naći za poklanjanje svog zemljišta, npr. pročistač i kad nas Vodovod bude pitao da darujemo ako ovdje zauzmemo stav darovanja,  mi ćemo darovati onda sve što Vodovod bude pitao po ovome projektu. To po njemu nije dobro.

Vijećnik MOST-a Joško Kontić izjavljuje da imamo načelni i funkcionalni problem. Načelni, jer moramo paziti na svoju imovinu i potrebno je provesti prethodnu odluku o dokapitalizaciji a prilike za to smo imali 2014.g. kada se počelo sa projektom aglomeracije.

Funkcionalni, jer ja kao vijećnik ne bi htio zaustaviti ni jedan dan aglomeraciju. Imali  smo problem  zgrade socijalnog u Vojarni gdje je nakon inzistiranja na mišljenju Ureda državne uprave dobili ga za jedan dan. Zašto nije i za ovo došlo mišljenje vlasništvo ili nekakav drugi model i tko je ovdje u pravu i što se događa sa našom imovinom.

Vijećnik HDZ-a Stipe Perić je da se iskoristi prilika poklanjanja zemljišta Vodovodu i sada i ubuduće da on proporcionalno tome kompenzira račune za vodu sportskim klubovima Grada Sinja koje Vodovod guši sa računima i ovrhama.

Vijećnici su jednoglasno podržali ovaj Prijedlog upravo iz razloga da se ne bi na bilo kakav način kočio projekt aglomeracije.

Slijedila je točka Odluke o jedinstvenoj bazi podataka nerazvrstanih cesta na području Grada Sinja koja je usvojena jednoglasno.

Gradonačelnica Kristina Križanac je povukla prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Grada Sinja. Većina vijećnika je zamjerila da se radi o potpuno istom dokumentu i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo do današnjeg dana, a budući da tada nije prošao Prijedlog nema osnove da prođe i sada. Vijećnik MOST-a Joško Kontić je poručio Gradonačelnici da za ovakav Prijedlog ne treba potpora Gradskog vijeća jer Gradonačelnica može mijenjati pročelnike kad god hoće i izvršnu vlast neće pogoditi ne prolazak ove točke. Vi imate moć da ovo sve funkcionira kao i do sad i tu se ništa važno neće dogoditi. Sadašnji mega odjel se možda treba dijeliti jer je imao bivša dva odjela ali se neučinkovito dijeli na tri odjela koja su na ovaj način „iskasapljenja i promiješana“. Treba bolja komunikacija u vezi svega ovoga. Od strane većine vijećnika je poručeno da se ovaj prijedlog usuglasi sa predstavnicima svih političkih opcija.

Točka Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama i objavi poziva za podnošenje zahtjeva za otpis dugova fizičkim osobama, kojeg je predložio vijećnik SDP-a Nikola Vučković, nije naišao na odobrenje gradonačelnice Kristine Križanac iz razloga u kojem ona tvrdi da po ovom prijedlogu neće biti obuhvaćen doslovno ni jedan naš sugrađanin i da je točka loše pripremljena. Tome se usprotivio vijećnik Vučković objašnjavajući da po njegovim informacijama ima podosta građana koji će biti obuhvaćeni ovom Odlukom i da nema prepreke ako se ima volje pomoći u nevolji našim sugrađanima. Točka je usvojena jednoglasno.

Jednoglasno je usvojeno Izvješće o realizaciji plana i programa rada Dječjeg vrtića ‘Blagovijest’ s financijskim izvješćem za 2017. godinu.

Točka Izvješće o realizaciji plana i programa rada Dječjeg vrtića ‘Bili cvitak’ Sinj s financijskim izvješćem za 2017. godinu je isto imalo dosta polemika. Glavna zamjerka je bila da Grad Sinj nije našao prostore za upravu vrtića i to u gradskim prostorima na Žankovoj glavici nego je prisilio vrtić da  prostore plaća u privatnom vlasništvu. Zamjerka je bila i za plaćanje računalnih usluga 51.777,00 kuna i zaštita na radu i protupožarna usluga 37.312,00 kuna. Vijećnik SDP-a Nikola Vučković je prozvao Grad Sinj da je i ovdje pogodovao g.Panzi suprugu bivše v.d. pročelnice gđe. Ankice Panze  da su mu dati poslovi u gradskom vrtiću a i u ostalim pravnim osobama u kojima Grad sudjeluje kao suvlasnik, bez ikakvog natječaja. Gradonačelnica je odgovorila da g.Panza nikako ne sudjeluje u nikakvim poslovima u gradskom vrtiću gdje su je odmah demantirale ravnateljica i šefica računovodstva da g.Panza ipak obavlja poslove u gradskim vrtićima.

Točka nije dobila potrebnu većinu glasova vijećnika.

Za zadnju točku dnevnog reda se ravnateljica Dječjeg vrtića ‘Čarobni pianino’ ispričala, jer nije bila u mogućnosti prisustvovati sjednici, stoga je Izvješće o realizaciji plana i programa rada Dječjeg vrtića ‘Čarobni pianino’ povučeno s dnevnog reda sjednice.

 

Ponovno smo na vijeću svjedočili nepristojnom ponašanju i zavidnoj količini osobnog vrijeđanja kolega vijećnika od strane Žarka Delića koji i dalje svojom rukom u vijeću podržaje dr.Stipislava Jadrijevića, ali mu ovaj put u tome nije mogao pripomoći dr.Stipislav Jadrijević kao na prošloj sjednici, jer nije prisustvovao jučerašnjem dijelu rasprave pošto nije bilo točaka dnevnog reda koje njemu nisu bile od koristi.

Povezani članci

4 Komentara

 1. Ajmo Maći goni hahah. Vodli listu dr.Jadrijevića do novih pobjeda i uspjeha.

  7
  2
 2. ko je stavio ovoga deliča na listu na vječe onakvo ponašanje nije dostojno niti najgore krčme pljuvačnice

 3. Lipo je vidit da obitelj panza nastavlja ugodno živjeti na račun svojih sugrađana…
  Nakon sto je kraljica majka pročelnica uhljebila sina u turisticku i alkara, otac dobija kesu u vrticu…
  Neka nasih panzića triba ima dat jos i vise…

  7
  1
 4. Vijećnik Jole kad san gleda vijeće, nekako mi nije JUTARNJI tip, više je VEČERNJI…

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button