Politika

Završena 18. sjednica Gradskog vijeća Sinja

Jučer je odrađena i završena 18. sjednica sinjskog Gradskog vijeća Sinja.

Na početku Sjednice prilikom utvrđivanja dnevnog reda gradonačelnica Križanac povukla je svoje prijedloge za nadopunu i to točke Pravilnik o socijalnoj skrbi grada Sinja i Prijedlog Odluke o povećanju subvencije za DV Čarobni pianino. Nakon toga je vijećnik Joško Kontić povukao svoju točku Prijedlog Pravilnika o socijalnoj skrbi Grada Sinja. Ujedno je njegova točka Prijedlog da se na Dnevni red uvrsti Pravilnik o načinu stipendiranja studenata nije prošla, jer nije dobila potrebnu većinu glasova. Dalje je većinom glasova uvrštena točka Prijedlog za imenovanje v.d. ravnatelja KUS-a i Izviješće o radu i financijskom poslovanju DV Čarobni pianino, te smo imali skidanje s Dnevnog reda Prijedloga Rješenja o razrješenju i imenovanju u stalnim radnim odborima Gradskog vijeća Grada Sinja.

Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog Odluke o vrijednosti boda komunalne naknade, čija je vrijednost na razini kalendarske godine ostala u istom iznosu od 2,40 kuna po metru četvornome godišnje.

Većinom glasova prihvaćen je Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja čiji je predlagač bio vijećnik HDZ-a Anđelko Bilandžić, čime je nadležnost u određivanju parkirališnih zona i ograničavanja vremena trajanja i naplate parkiranja s Gradonačelnice prešla na Gradsko vijeće.

Većinom glasova je prihvaćen je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o potporama za zapošljavanje na području Grada Sinja.

Točka Izvješće o radu i financijskom poslovanju Kamičak d.o.o. Sinj za 2017. godinu je izazvala dosta polemike i rasprave. Vijećnik MOST-a Frano Boko je napomenuo da firma ima 13 zaposlenih i da od toga su 3 djelatnika i direktor rade na uredskim poslovima što je neprimjereno. Upitao je direktora Petra Govorušića je li po kvalifikaciji osoblja firma Kamičak sposobna održavati novu Gradsku sportsku dvoranu. Govorušić odgovara da su djelomično osposobljeni i da bi trebali uzeti nove djelatnike za tu namjenu. Boko navodi da je to neracijonalno i netočno i trebali bi očiti višak iz Kamička prebaciti u sportsku zajednicu na poslovima održavanja Gradske dvorane. Gradonačelnica Kristina Križanac na ovaj način zapošljava u dvoranu samoinicijativno bez natječaja, pojašnjava Boko. Ujedno je pitao je li djelatnici dolaze na posao i odlaze u predviđenom vremenu, jer su mu se potužili određeni građani da djelatnika nema svaki put na radnom mjestu u predviđenom radnom vremenu, na što Govorušić odgovara da se poštuje radno vrijeme.

Nezavisna vijećnica Ivana Šabić pitala je Govorušića imaju li dodatne boksove na Hipodromu za iznajmljivanje i šta je sa bušotinama za vodu i kada će to biti riješeno i pitanje je sada u kojem su stanju. Direktor Govorušić je odgovorio da imaju napola riješen problem bušotina ali ga treba dovesti do kraja tokom 2019.g. da ne plaćamo vodu gradskom Vodovodu, koja je skupa. Što se tiče hipodroma, boksovi su popunjeni i imamo listu čekanja na kojima je sada dvoje vlasnika koji čekaju da se oslobode boksovi za njihove konje.

Vijećnik SDP-a Nikola Vučković između ostalog pita Govorušića tko vrši poslove zaštite na radu i dobiva odgovor firma ZAST, dakle opet g.Panza suprug bivše pročelnice gđe.Panze komentar je vijećnika Vučkovića. Što se tiče zapošljavanja u Gradsku dvoranu trebali ste rješavati da to rade Vaši djelatnici, a ne da ovako gradonačelnica Kristina Križanac zapošljava svoje podobne ljude i na taj način naši sugrađani nemaju priliku se natjecati na ta radna mjesta, da ne govorimo da se na ovakav način varaju oni koji imaju pravo prednosti po zakonu o pravima hrvatskih branitelja i invalidne osobe.

Nezavisni vijećnik Zvonko Maras navodi da u Sinju imamo 13500 reg. vozila od kojih je cca 2500 svakodnevno po užem centru Grada po sistemu prometa u mirovanju. Imamo priliku da za vrijeme Alke i Velike Gospe pauk obično pokvaren i nije u funkciji, a na Alkarskom trkalištu su pločnici puni auta a službeni parkinzi poluprazni. Te dane možete imati jako dobar prihod ako sve regulirate na ispravan načina, sada po izvješću vidimo da je to mizeran iznos.

Postavilo se i pitanje koliko je firma bila bez sastava Nadzornog odbora kojeg nije iz nepoznatih razloga imenovala gradonačelnica Kristina Križanac i dobiven je odgovor da je firma bila 10 mjeseci bez nadzora Grada Sinja, gdje se pokazuje nebriga Gradonačelnice o gradskoj imovini.

Točka nije dobila potrebnu većinu, za je bilo 6 vijećnika i 11 je bilo suzdržanih.

Točka Izvješće o radu i financijskom poslovanju Gospodarske zone Kukuzovac d.o.o. Sinj za 2017. godinu isto nije dobila potrebnu većinu glasova jer je za bilo 4 dok je 14 vijećnika bilo suzdržano. Većina vijećnika je bila nezadovoljna sa radom ove Gradske firme i općeg stanja na Gospodarskoj zoni Kukuzovac za što je “zaslužna” NL dr.Jadrijevića i koja nije ispunila svoju svrhu. Ujedno se dobio podatak da je firma u kašnjenju tri plaće prema djelatnicima firme što su vijećnici ocijenili skandaloznim i neprimjerenim jer je firma u 100% vlasništvu Grada Sinja.

I ovdje se postavilo pitanje da je firma bez sastava Nadzornog odbora kojeg nije imenovala gradonačelnica Kristina Križanac gdje se i za ovu pokazuje nebriga Gradonačelnice o gradskoj imovini.

Jednoglasno je poništena Odluka sa 17. sjednice o preimenovanju Domaldove ulice u Ulicu 72. bojne VP. Predstavnici Udruge 72. bojne VP pristali na povlačenje Odluke zbog nezadovoljstva dijela građana te ulice. Tokom rasprave se pronašla nova lokacija koja bi nosila ime ove postrojbe i koja bi trebala biti na zadovoljstvo svih. Gradsko vijeće će donijeti novu odluku na izvanrednoj sjednici jer 13. prosinca ove godine Udruga veterana 72. bojne Vojne policije ima u Sinju svečanost proslave 27. godišnjice osnutka 72. Bojne VP.

Točku Prijedlog Rješenja o imenovanju vršitelja/vršiteljice dužnosti  ravnatelja Kulturno umjetničkog središta Sinj je Gradonačelnica povukla do imenovanja nadležnog Odbora.

Točku Izvješće o realizaciji plana i programa rada Dječjeg vrtića „Čarobni pianino“ s  financijskim izvješćem za 2017. godinu koja je na prošloj Sjednici bila povučena jer ravnateljica nije bila u mogućnosti prisustvovati sjednici isto nije dobila potrebnu većinu glasova. Ova točka je isto imala dosta polemika. Glavni problem kojeg su isticali pojedini vijećnici su zakup prostora kog ima vrtić u privatnika od kojih je jedan i sa liste dr.Jadrijevića. Zatim je ponovno otkriveno da i ovdje poslove zaštite na radu vrši ZAST uz komentar vijećnika – opet g.Panza suprug bivše pročelnice gđe.Panze, i uz upit je li se moglo ići sa natječajem za te poslove. Ravnateljica odgovara da je išla sa ZAST-om direktnom pogodbom. O ovoj točki dnevnog reda ćemo posebno imati članak zbog opširno iznesenih podataka od strane vijećnika.

 

Po već ustaljenom običaju ponovno smo imali priliku svjedočiti nepristojnom ponašanju i na osobnoj razini, vrijeđanju kolega vijećnika od strane Žarka Delića koji i dalje svojom rukom u vijeću podržaje dr.Stipislava Jadrijevića. Delić je na ovom vijeću prešao stepenicu više i preuzeo ulogu neslužbenog vođe NL. dr Jadrijevića u branjenju političkog i osobnog lika i djela dr.Jadrijevića.

Naravno da na vijeću i ovaj put nije prisustvovao dr.Stipislav Jadrijević jer vjerojatno nije bilo točaka dnevnog reda koje njemu nisu bile od koristi.

 

Povezani članci

5 Komentara

 1. Bitno je napomenuti i da su uskraćene stipendije studentima grada Sinja zahvaljujući vijećnicima NL dr. Jadrijevića i HDZ-a

  4
  2
 2. Pa čekaj malo zar Miro Jole i Jadrijević nisu u koaliciji.

  7
  1
 3. Bože dragi pa ima li negdi di se nisu uvukli panza i žena mu i di sve ne sišu novce od grada?!?!
  Dobro je neko izjavio da smo postali panzograd i spravom jesmo!!!!

 4. SRAMISE KRISTINA!DAJEŠ POSLA POKRETU ZA JUGOSLAVIJU NA STO STRANA DOK DICA NAS BRANITELJA MORAJU IĆ VANKA U IRSKU I NJEMAČKU! SAMO MI DOĐITE OPET DA GLASAM ZA VAS!

  7
  1
Back to top button