TemeVijesti

Završeni radovi na uređenju izvora Bukva u Karakašici

Sredstva za uređenje izvora Bukva u Karakašici osigurana su amandmanom vijećnika HDZ-a Ivana Runje prilikom donošenja Proračuna Grada Sinja za 2019. godinu.

U sklopu radova očišćen je teren od smeća,raslinja i stabala, napravljeni su potporni zidovi, kompletno je obnovljena stara česma u obliku krune, napravljen preljevni kanal za odvodnju vode te su postavljene klupe za odmor. Ukupna vrijednost radova iznosila je 264.031,25 kuna.

SLIKA 1

Iz  mjesnog odbora razgovarali smo s Ivanom Runjom koji je ujedino vršio i nadzor radova ispred mjesnog odbora koji nam je kazao:

Nakon dugogodišnjih priča i pokušaja da se izvor Bukva uredi veliko mi je zadovoljstvo što smo napokon to i ostvarili. Izvor Bukva je sada postalo respektabilno izletište koje je sa šumskim stazama povezano s više susjednih naselja. Već u početku uređenja vidila se velika zainteresiranost mještana sela Karakašice kojim bih ovim putem i zahvalio na svim pomoćima. Danas svakodnevno možemo vidjeti kako mještani obilaze izvor i pokazuju svojim gostima što je i bio jedini cilj uređenja i to me uistinu veseli. Moram se zahvaliti i tvrtki Telekomunikacije Sinj koji su svoj posao odradili uredno i profesionalno. I na kraju pozivam sve mještane Sinja i okolnih mjesta da posjete izvor s kojeg nakon dugo godina potekla čista izvorska voda.

SLIKA 2

Naziv Bukva nema veze s istoimenim stablom, nego je istoga je korijena kao i glagol bučiti što znači da je nekada davno voda iz izvora ovuda slobodno tekla i uokolo stvarala buku. U devetnaestom stoljeću prostor je uređen tako da je na mjestu izvora napravljen bunar (u narodu zvan depožac), a malo niže česma u obliku krune.

Godine 1879. na ovom položaju slučajno je pronađen počasni natpis dvojice duovira (upravitelja) rimskoga grada Aequum-a na susjednom selu Čitluku, ali nije jasno je li se natpis ovdje nalazio od početka ili je možda donesen iz grada upravo prigodom prvoga uređenja izvora.

SLIKA 3

Danas je malo komu poznato da je vojska Kraljevine Jugoslavije, a koja je bila stacionirana u Sinju, 13. Puk hajduk Veljko i 7. artiljerijski puk, svake godine 6. svibnja priređivala Đurđevdanski uranak na Bukvi u Karakašici. Fotografija iz 1931, a na fotografiji su oficiri iz komande sinjskog garnizona, u civilu Jerko Tripalo te ostali ugledni građani Sinja.

SLIKA 4

Treba napomenuti da gradski vijećnik Miro Bulj nije glasao za amandman za obnovu izvora pitke vode Bukve, praktički u svom selu, ali sada je krenuo s rješavanjem „vode“ u RH.

Povezani članci

2 Komentara

  1. Svaka čast. Baš lipa priča. A ti Miro malo kalaj sa politikom, ova lipota i tvoje selo su važniji..

  2. Doći će se miro slikati s grmojom da imaju sliku za plakate. Ipak će onu staviti vodu u ustav!!!! U mira je nećete sve što on nije zamislio,tako i ova priča oko izvora !!!

    1
    1
Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button