Kultura

Završeno drugo izdanje Festivala novog zvuka u Sinju: dva dana programa svjetske kvalitete

Nakon uspješnog prvog dana programa u kojemu su se održale glazbene radionice za djecu i mlade, a navečer predstavili domaći suvremeni skladatelji u izvedbi mladih instrumentalista, drugi festivalski dan donio je novi blok nesvakidašnjih glazbenih iskustava za sve zainteresirane Sinjane i njihove goste.

Učenici Glazbene škole Jakova Gotovca održali su koncert na ovogodišnjoj festivalskoj lokaciji – Palacini – na kojemu su predstavili rezultate radionice improvizacije i soundpaintinga pod vodstvom klarinetistice Ivane Bandalo Benzon, a publika je mogla upoznati, ali i zasvirati na džepnim elektronskim glazbalima nastalim na radionici s multimedijalnim umjetnikom Tinom Dožićem.

Večernji program u središtu je imao koncert Vida Veljaka, riječkog violončelista koji se na hrvatskoj i međunarodnoj sceni ističe kao jedan od najdarovitijih mladih instrumentalista na području komorne glazbe, istovremeno usmjeravajući svoj solistički put eksperimentalnoj i suvremenoj sceni. Veljak je svoju svjetsku kvalitetu prezentirao izvodeći odabrana suvremena djela za violončelo i elektroniku, a među kompozitorima su bili Dai Fujikura, Joao Pedro Oliviera i Martin Matalon te nekoliko domaćih skladatelja čija su djela publiku posebno oduševila. Izvedena je tako kompozicija Tomislava Olivera koji je Veljaka pratio na elektronici, a Sinj se pokazao idealnom pozornicom za čak dvije praizvedbe. Prvu od njih potpisuje Ivan Josip Skender, dok se i sam Vid Veljak predstavio kao kompozitor jer je upravo praizvedbom njegove skladbe koncert zaključen na najbolji mogući način.

Završnica festivala pretvorila je Palacinu u klupski prostor, a pult je preuzeo mladi zagrebački producent i skladatelj Nikola Krgović koji nastupa pod imenom N/OBE. On je publici predstavio svoj set sastavljen od zvukova i zvučnih pejzaža koji se pružio sjajan nastavak eksperimentalnoj i suvremenoj glazbi izvedenoj u prvom djelu.

Festival novog zvuka tako je uspješno priveo kraju i svoje drugo izdanje, koje nebi bilo moguće bez suorganizatora Grada Sinja i iskazane podrške Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskog Društva Skladatelja i Turističke zajednice grada Sinja.

Glazbena sekcija udruge UPSUS već radi na novim idejama za sljedeću godinu koja će donijeti zanimljiv program kako za profesionalne glazbenike tako i za djecu i amatere.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button