Vijesti

Završeno obilježavanje Dana Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju

Brojna događanja su organizirana povodom Dana Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju.

Profesor Ivan Vulić je održao predavanje pod nazivom “Uvod u 3D printanje”. Iznimno zanimljivom i poučnom predavanju nazočili su učenici osmih razreda Osnovne škole Marko Marulić iz Sinja, s kojima su u pratnji bili razrednica i ravnatelj. Upoznali su se s povijesnim razvojem tehnologije 3D printanja, kao i različitim tehnologijama aditivne proizvodnje. Prof. Vulić im je pokazao princip rada i materijale najraširenije tehnologije 3D ispisa, koja se danas koristi na primjeru 3D pisača Prusa i3 MK3s.

Na kraju predavanja učenici su provjerili usvojeno znanje preko kratkog kviza, a najbolji među njima su dobili prigodne poklone isprintane na korištenom 3D printeru.

Potom se u velikoj sportskoj dvorani odigrala revijalna nogometna utakmica između profesora i učenika. Rezultat je naravno bio u drugom planu, a sve su popratili učenici i djelatnici, koji su nogometaše bodrili s tribina.

Vrhunac događanja je bio na samu obljetnicu rođenja hrvatskog velikana Ruđera Boškovića, po kojem škola nosi ime. Upriličen je Dan otvorenih vrata te su školu pohodili učenici osmih razreda s područja Sinja. Za njih je organizirano vodstvo po školskim prostorijama te su upoznati s onim što ih čeka, ako se odluče za nastavak školovanja u Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju. U prezentaciji zanimanja su sudjelovali profesori Branko Brnas, Ivan Radman, Ivan Vulić, Neli Šimleša, Daniela Piveta, Ante Vučković, Adela Šimac i Nikolina Vuković. U narednim danima slijedi i promidžba po osnovnim školama iz Cetinske krajine te će učenicima uz prezentaciju biti podijeljen letak, kojeg je dizajnirala prof. Sanja Sarić.

Uz sve ovo, ravnateljica je primila učenike koji su nastupili na državnim natjecanjima te im uručila prigodan poklon. Uz učenike, na prijemu su bili mentori Ante Vučković, Marko Buratović i Ivo Modrić.

Podsjetimo, škola se na državnom natjecanju okitila brončanom medaljom iz discipline Prometna tehnologija. Mentor učeniku je bio prof. Ante Vučković, koji provodi i projekt Sinj – kulturan grad u prometu.

Od uspjeha iz škole izdvajaju i izvrsne rezultate na kvizu o Europskoj uniji. Tamo su junior ambasadori EU parlamenta osvojili pet nagrada, čime su potvrdili da zasluženo nose status škole ambasadora EU parlamenta. Ravnateljica je izdvojila hvalevrijednu suradnju sa Sinjskim feralima, s kojima zajedno uređuju Sinj prilikom raznih svečanosti. Uz to, u školi se provodi projekt Istraživanje kulturne baštine Cetinske krajine, koji vodi prof. Branimir Romac te EDIT code school, čiji su voditelji prof. Marija Gaurina i prof. Ivan Vulić.

Važan je projekt je i ‘VOZARA – Volonteri za razvoj’, u suradnji s Udrugom Srma.

U sklopu obilježavanja Dana Škole održana je i radionica zaštite okoliša, koja se sastojala od prezentacije i kviza za učenike 1.B i 2.E razrednog odjeljenja, a nakon čega je posađeno stablo masline sorte Ascolana tenera u dvorištu škole u čemu su sudjelovali učenici 2.D razrednog odjeljenja. Radionicu i sadnju masline su organizirali nastavnici Neli Šimleša, Zvonimir Matić i Željko Milanović. Nastavak je to niza akcija kojima se uređuje unutrašnjost, ali i okoliš škole.

Ograđen je vrt, u koji je posađena trava i cvijeće.

U tijeku je izložba učeničkih radova u zanimanju stolar, za koju su uz učenike zaslužni i njihovi nastavnici Željko Milanović, Stevo Kozić i Vinko Vuković. Obilježavanje je završilo danas darivanjem krvi u prostorijama sinjskog Crvenog križa. Krv su darovali djelatnici i maturanti škole.

Ravnateljica Marica Barać zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pridonijeli obilježavanju Dana Škole, kako sadašnjim, tako i bivšim djelatnicima, a ujedno je poručila svim učenicima završnih razreda osnovne škole da mogu doći pogledati školu te doznati sve informacije o nastavku školovanja u Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button