Kultura

Završna majstorska radionica – ”Samo nebo nam je granica”

U potkrovlju Galerije Sikirica održana završna majstorska radionica u okviru europskog projekta ”Samo nebo nam je granica” – Inovativne filmske radionice za polaznike +54

U prostorima Galerije Sikirica danas je održan posljednji dan druge majstorske filmske radionica: Izrada scenarija za dokumentarni film u okviru projekta „Samo nebo nam je granica“, u partnerstvu Bacača Sjenki i KUS – Kulturno umjetničkog središta Sinj. Radionica je započela 6. svibnja i predstavlja završetak sjajnog filmskog druženja. Kraj projekta zasigurno nije i kraj filmskih radosti za polaznike, koji će svoje znanje nastaviti usavršavati i razvijati i dalje.


Polaznici su se s filmom počeli upoznavati tijekom početne filmske radionice na kojoj su naučili osnove filmske umjetnosti te napravili svoje prve filmove u tehnici stop animacija. Atmosfera zajedništva i suradnje s početne radionice dodatno se razvila tijekom napredne filmske radionice tijekom koje su sinjski polaznici sami snimili svoj prvi igrani film, a na idućoj razini filmske edukacije – kroz majstorske radionice svoj su film sami i montirali.


Tijekom posljednjeg projektnog druženja, druge majstorske radionice, polaznici su se vratili na početak filmskog stvaranja te su svoje filmsko znanje iskoristili za pisanje scenarija. Kroz vrlo praktičan rad i vježbe upoznali su se s procesom nastanka scenarija, raspravljali su na konkretnim primjerima o karakteristikama dobrog i lošeg scenarija te su zajednički razvili scenarij za dokumentarni film i dodatni dokument o filmskom projektu (fotografije, režijsku koncepciju, popis filmske ekipe itd.). Inspiracija za filmsku priču bile su zanimljive priče iz Sinja i Cetinske krajine. Polaznike je kroz pisanje scenarija vodila voditeljica Anita Čeko, mlada scenaristica i dramaturginja.
Filmove polaznika “Samo nebo nam je granica” iz sva tri grada u kojima se projekt održavao (Sinj, Zagreb, Pakrac) sinjska će publika imati priliku pogledati 15. lipnja 2019. u prostorima gradskog kina u Sinju.

Povezani članci

Back to top button