TemeVijesti

“Zelena čistka” u OŠ Marko Marulić

U OŠ Marka Marulića od ove školske godine se startalo sa Zelenom čistkom školskog dvorišta pod motom ” Mi bacamo – mi kupimo”.

Ovom akcijom OŠ Marka Marulića pridružila je se akciji “Zelena čistka – Let’s do it Croatia!” Radi se o zajedničkoj jednodnevnoj akcija čišćenja divljih odlagališta otpada. Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Svi lokalni napori povezani za čišće i zelenije sutra. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro.

Kako nas je informirao v.d. ravnatelja škole Marko Križanac, škola je kupila 30 hvataljki za sitni otpad gdje će učenici sami prikupljati otpad koji stvaraju i odlagati ga u predviđene kante za otpad. Svjesni smo da sva djeca u školi osim one u produženom boravku, svoju marendu ponesu od kuće ili kupuju u pekarnicama i kioscima za prehranu. Nažalost dobar dio tog otpada završi u dvorištu škole, a ne u kantama za otpad. Svi razredi će imati akciju čišćenja našeg dvorišta i akcija će se nastaviti kontinuirano dokle postoji potreba za tim.

Osim skupljana otpada koji je velik problem svim školama, važan je edukativni dio da naši učenici shvate da otpad ne nestaje, nema tepiha pod koji ga možemo gurnuti, samo ga možemo zbrinuti na za to predviđeno mjesto. Nadamo se da će ova akcija edukativnog, zabavnog i motoričkog karaktera osigurati čisti okoliš oko škole i sigurno mjesto za igru i učenje.

“Koliko god banalno izgledalo skupljanje sitnog otpada s hvataljkama, kod djece razvija koordinaciju očiju i ruku te finu motoriku. Ako dijete nema ili ima smanjenu sposobnost, to učitelj može prepoznati i dalje reagirati kod stručne službe – poručuje ravnatelj Križanac. Bitno je za napomenuti da djeca nisu u ni kojem trenutku u direktnom doticaju sa otpadom i tijekom svake od akcija nadzirani su od strane djelatnika škole.”

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button