Vijesti

Župan Blaženko Boban i ministrica Nina Obuljen Koržinek na sastanku vezanom uz Salonu

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban održao je u četvrtak u zgradi Splitsko-dalmatinske županije radni sastanak s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek na temu Salone. Sastanku su nazočili i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević te predstavnici Konzervatorskoga odjela u Splitu, Arheološkog muzeja i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

“Primarno je dovršiti plan upravljanja za Salonu te se nadam da će se on uskoro realizirati. Dotaknuli smo se i nekih drugih lokaliteta. Rižinice su privedene svrsi, a ministricu sam zamolio da na jednom od sljedećih sastanaka razmatramo krunidbenu baziliku kralja Zvonimira, koju nazivam svojevrsnim oltarom domovine hrvatskoga naroda. Naravno, razgovarali smo i o nekim novim lokalitetima koji su se pojavili na području Bugareva, gdje su pronađena vrlo značajna arheološka nalazišta“, izjavio je župan Blaženko Boban.

Ministrica Obuljen Koržinek smatra da je sastanak bio jako dobar i sadržajan. „Svi sudionici su se usuglasili oko prioriteta. Očekujemo rezultate prijave na natječaj za prezentaciju lokaliteta, a utvrdit ćemo i precizni hodogram za daljnja istraživanja“, izjavila je ministrica, dodavši kako je cilj što prije dovršiti plan upravljanja jer se s njegovim donošenjem usporilo zbog pandemije.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević izrazio je zadovoljstvo što je Splitsko-dalmatinska županija s Ministarstvom kulture i medija bila nositelj ovoga sastanka. „Znamo da je Salona najznačajniji antički lokalitet u Hrvatskoj i šire. Shodno tome je potrebno sudjelovanje svih relevantnih dionika, kako bi se Salona adekvatno zaštitila i prezentirala“, izjavio je Ninčević.

Povezani članci

Back to top button