Vijesti

Župan Boban posjetio Makedonski kulturni Centar i čestitao Božić vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru

Božić po julijanskom kalendaru u srpskoj pravoslavnoj crkvi svetoga Save u Splitu tradicionalno je dočekan na večernjem bogoslužju u nedjelju navečer, dok je božićna liturgija služena u ponedjeljak ujutro, nakon koje je pročitana i ovogodišnja božićna poruka mira i skromnosti.

Jerej Milan Kadijević vjernicima se obratio riječima koje unose najviše radosti u srce svakog kršćanina: “Mir Božji – Hristos se rodi!” Po običaju, okićeno je i stablo hrasta čije su se grane dijelile, a lomio se i blagoslovljeni blagdanski kruh.

Svoju liturgijsku proslavu Božića imali su i splitski pravoslavni Makedonci. U crkvi sestara Službenica milosrđa, na misnom slavlju koje je predvodio protojerej – stavrofor Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, poslana je poruka mira i jedinstva.

Uputio je posebnu zahvalu mons. Marinu Barišiću, splitsko- makarskom nadbiskupu te gradskim i županijskim čelnicima na odličnoj suradnji i susretljivosti prema makedonskoj nacionalnoj manjini u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Velinski je zahvalio i časnim sestrama, Službenicama milosrđa, koje godinama omogućuju da mogu dostojanstveno proslaviti Božić u njihovoj crkvi.

Nakon liturgijskog dijela, proslava se nastavila u Makedonskom kulturnom centru (MKC), gdje su gosti bili počašćeni tradicionalnim makedonskim jelima i pićima. Posjetu Makedonskom centru župan Blaženko Boban je iskoristio kako bi uputio božićnu čestitku svim vjernicima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru:

  • Poruka je ista, On je došao na svijet radi mira i ljubavi svih nas. Slavimo li Kristov rođendan 25. ili sedmog, sasvim je svejedno. Jutros sam telefonom čestitao i srpskoj pravoslavnoj zajednici, a sada i makedonskoj. Želim im mira u duši, zadovoljstva u obitelji, rada i prosperiteta u lokalnoj zajednici, ali i cijeloj državi – kazao je župan te, nedugo kasnije, s priče prešao na trokorak, i bez puno muke pratio oro – makedonsko narodno kolo.

Okupljene je pozdravio i Pero Gruevski, poznati splitski Makedonac i predsjednik MKC-a, koji preko dva desetljeća obilježava veliki blagdan u krugu drugih sunarodnjaka u samom centru Splita.

Povezani članci

Back to top button