Vijesti

Župan Boban sa suradnicima u uzvratnom posjetu Sardiniji

Gradonačelnik Oristana na Sardiniji Massimilano Sanna primio je 18. veljače 2023. u uzvratni posjet hrvatsku delegaciju na čelu s županom Blaženkom Bobanom. U pratnji oristanskog gradonačelnika bili su voditeljica ureda Maria Bonaria Zedda, predsjednik Fundacije Oristano Francesco Deriu i predsjednik Odbora Sartiglia Luigi Cozzoli i Antonio Sanna, koji preko deset godina neumorno radi na povezivanju Sardinije i Hrvatske. U hrvatskoj delegaciji na čelu s županom bili su Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo i Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. U ime Sveučilišta u Splitu na prijemu je sudjelovao rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić i izv. prof. dr. sc. Josip Dukić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a u ime Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić, predsjednik, Mario Šušnjara, vojvoda i Jerko Ivandić, domaćin Viteškog alkarskog društva.

„Radi se o jako zanimljivom posjetu i vjerujem kako će se pokazati izuzetno koristan za Splitsko-dalmatinsku županiju. Izuzetno sam zadovoljan jer je Sveučilište u Splitu potpisalo ugovor o suradnji sa Sveučilištem u Cagliariju. Dogovorili smo niz aktivnosti s regionalnom vlasti u Sardiniji. Nadamo se kako će nas oni posjetiti tijekom ove godine. Te aktivnosti odnose se na kulturnu baštinu, razmjenu studenata te razvoj ICT-a“, rekao je župan Blaženko Boban.

Desetogodišnje prijateljstvo između Sinjske alke i sardinijske viteške igre Sartiglije, koje su 2014. potpisale Protokol o bratimljenju, otvorilo je mogućnosti suradnje i na drugim poljima. Na tom tragu splitsko-dalmatinski župan primio je 2021. godine u Splitu delegaciju Fundacije Oristano koja se brine za organizaciju Sartiglije i rado se odazvao pozivu prijatelja sa Sardinije. Na vrlo srdačnom prijemu razgovaralo se o budućoj suradnji na području turizma i školstva. Susret je završio razmjenom darova i obilaskom Oristana. Hrvatsku delegaciju u Oristanu posjetila je Alma Tea Rugelj, Hrvatica koja 54 godine živi na Sardiniji, a najzaslužnija je za povezivanje Sinjske alke i Sartiglije, što je urodilo i drugim vidovima suradnje.

U nedjelju, 19. veljače hrvatska delegacija je mogla uživati u viteškoj igri Sartigliji. Nakon posjeta jednoj konjušnici gdje su se sartiljanti pripremali za manifestaciju, delegacija je sudjelovala na oblačenju komponidorija, najvažnije figure u Sartigliji, a zatim su pratili natjecanje gađanja u zvijezdu i parigliju, akrobatsko jahanje. Za vrijeme održavanja Sartiglije hrvatska delegacija se susrela i s nekoliko osoba koje rade u provinciji Oristano i Regiji Sardinija.

U ponedjeljak, 20. veljače hrvatska delegacija posjetila je Sveučilište u Cagliariju i Regiju Sardiniju, gdje su imali priliku bolje se upoznati i razgovarati o mogućim oblicima suradnje, dok je rektor sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić potpisao ugovor o suradnji sa Sveučilištem u Cagliariju.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button