Vijesti

Županija predstavila program mjera za poljoprivrednike

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban predstavio je u srijedu program mjera za razvoj poljoprivrede na području Splitsko-dalmatinske županije za 2023. godinu. Radi se o paketu od 8 mjera, vrijednom oko milijun eura.

Župan je posebno istaknuo mjeru koja se odnosi na okrupnjavanje poljoprivrednoga zemljišta. Ona se provodi kroz 2 podmjere – rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i uređenje poljoprivrednoga zemljišta. „Maksimalno podržavamo okrupnjavanje kako bi se naši poljoprivrednici mogli sa što ozbiljnijom proizvodnjom natjecati za EU fondove“, rekao je Boban, koji je izdvojio i mjeru kojom se sufinancira nabava sadnog materijala. „Trećinu iznosa financirat će Splitsko-dalmatinska županija, trećinu lokalna zajednica, a trećinu sami korisnik. Kod ove mjere preferiramo autohtone sorte i to na mikrolokacijama“, zaključio je.

Natječaji su objavljeni na mrežnim stranicama www.dalmacija.hr. „Svaki natječaj sadrži naznaku tko je odgovorna osoba s mail adresom i kontakt telefonom kako bi se prijavitelji što lakše informirali o bilo kakvim nedoumicama vezanim uz prihvatljivost troškova“, izjavila je Katarina Šuta iz Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu.

Uz dvije navedene mjere, ovaj paket sadrži i mjere koje se odnose na primjenu stajskog gnojiva i provedbu nitratne politike, potporu izgradnji jednostavnih akumulacija, potporu radu poljoprivrednih udruga, izradu projektne dokumentacije za uvođenje i održavanje standarda, promidžbu i marketinšku pripremu proizvoda te uređenje postojećih zapuštenih poljskih puteva u Zagori, priobalju i na otocima.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button