TemeVijesti

Županija SD ulaže u pet ordinacija u Sinju 3,3 milijuna kuna

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je projekt pod nazivom „ Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko dalmatinskoj županiji“. Sam projekt sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz stopu sufinanciranja od 85 %. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.878.457,20 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 16.046.688,62 kune.

O vrijednosti spomenutog projekta za Splitsko dalmatinsku županiju zamjenik župana Luka Brčić je kazao: –Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da  SD županija nastavlja pozitivan trend kada je riječ o povlačenju sredstava iz EU fondova u području zdravstvene zaštite. Ovaj projekt se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu. Čuli ste o kojem iznosu govorimo, a na nama je implementirati ova sredstva ravnomjerno po cijelom području Županije. Značajan dio sredstava je planiran za izgradnju infrastrukture naših ambulanti. Planirana sredstva za zgradu bivše školske poliklinike u Splitu iznose skoro 3 milijuna kuna, a sredstva za uređenje pet ordinacija obiteljske medicine u ispostavi Doma zdravlja u Sinju iznose 3,3 milijuna kuna. Projektom je obuhvaćeno i 16 liječnika koncesionara koji su sustavu županijskoga Doma zdravlja, koji će planiranim sredstvima moći nabaviti kvalitetniju medicinsku opremu. Dakle, ovim mjerama su obuhvaćene ispostave županijskog Doma zdravlja u Splitu, Hvaru, Braču, Vrgorcu, Sinju, Imotskom, Makarskoj i Omišu, čime postižemo prije svega smanjenje broja pacijenata koji odlaze u KBC Split i omogućavamo veći standard usluga pacijentima iz cijele Županije. Projektom su obuhvaćeni 109 liječnika obiteljske medicine, omogućene su 54 nove usluge građanima. Koristim prigodu zahvaliti ljudima bez kojih se ovaj projekt ne bi ostvario, prije svega upravi županijskoga Doma zdravlja, na čelu s dr. Markom Rađom i županijskoj razvojnoj agenciji RERA, na čelu s Jozom Saračom – kazao je Brčić.

Jozo Sarač je istaknuo sinergiju županijske razvojne agencije, županijskog upravnog odjela za zdravstvo i županijskog Doma zdravlja, bez koje projekt ne bi uspio. –Nakon izvrsne pripreme, čeka nas jednako težak posao provedbe projekta. RERA kao koordinator ima ulogu tehničke pomoći svim javno-pravnim tijelima. Ovo je jedan od 42 projekta u kojima RERA trenutno sudjeluje kao partner. Vrijednost svih projekata je gotovo 77 milijuna eura, od čega se na projekte s područja SDŽ računa na otprilike 27 milijuna eura – iznio je Sarač zanimljive podatke, o kojima je dosad javnost malo bila  upoznata.

Ravnatelj Doma zdravlja, dr. Marko Rađa je zahvalio svima iz Županije zbog podrške Domu zdravlja, ne samo na ovomu projektu nego na ukupnom doprinosu podizanju standarda zdravstvenih usluga na području županije. – Projekt je planiran duže vrijeme. Žao mi je što se još veći broj pojedinačnih liječnika koncesionara nije uključio u projekt. Dva kapitalna infrastrukturna projekta unutar cijelog projekta su preuređenje dva kata bivše školske poliklinike u Splitu i obnova dotrajalog krova i cijelog kata obiteljske medicine u Sinju sa šest ambulanti obiteljske medicine. Primjerice, kupnjom opreme za potrebe radiologije u zgradi bivše školske poliklinike u koju ulažemo nešto manje od 3 milijuna kuna, nećemo puno zaostajati za standardom i kvalitetom opreme koju trenutno imamo u KBC-u Split. Slično tomu, nikada nismo bili u situaciji da Županija ili sam Dom zdravlja mogu izdvojiti sva potrebna sredstva za cjelovitu obnovu infrastrukture u ispostavi u Sinju, za što sada imamo na raspolaganju 3,3 milijuna kuna. Važno je istaknuti da od 11,7 milijuna kuna predviđenih za nabavu opreme, veliki dio ide za opremanje rubnih ambulanti od  Marine kod Torgira, Muća, Sinja, Vrlike, itd. čime ćemo zasigurno smanjiti liste čekanja pacijenata koji su dosad bili upućivani u KBC Split – istaknuo je Rađa.

Na današnjoj konferenciji za novinare su uz zamjenika župana Brčića, ravnatelja RERA-e Sarača i ravnatelja Doma zdravlja Rađu, novinarima na raspolaganju bili i pročelnica UO za zdravstvo Dijana Luetić i pročelnik županova kabineta Davor Pavić.

Povezani članci

2 Komentara

  1. Da nam nije Županije i Hrvatskih cesta, “ćo đavle” da bi se išta napravilo u Sinju 🙊

  2. Sad bi bilo pošteno da sve firme koje rade za dr. Jadrijevića i slave na onom videu od proslave izbora dr. Jadrijevića se ne prijave za ovaj posao, ako imaju iti malo obraza i morala. Nije vam lako, napadate one koji znaju di su, a vi bi pričali o moralu i sa jednom guzicom sidili na više stolica..

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button