TemeVijesti

Županija uložila u TIŠ Ruđera Boškovića 300.000,00 kuna – otvorena specijalizirana učionica za hidrauliku, pneumatiku i automatizaciju

Pročelnik Tomislav Đonlić jučer je u Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju otvorio specijaliziranu učionicu hidraulike, pneumatike i automatizacije, pa je škola sada bogatija za izuzetno vrijednu opremu koja će se koristiti u strojarskim zanimanjima.

Strojarska zanimanja koja obrazuje škola izučavaju navedene  sustave pri čemu je cilj nastave iz ovog područja osposobiti učenike za samostalno projektiranje i rad u praksi s ovim sustavima. Kako bi što kvalitetnije ostvarili postavljeni cilj, škola je uredila i opremila specijaliziranu učionicu u kojoj će učenici izučavati pneumatiku i hidrauliku te automatiku. Učenici će na novim računalima uz podršku specijaliziranih računalnih programa (AutoCAD, Automation Studio, FluidSIM…) i primjenom novih tehnologija izrađivati potrebne sheme sustava te računalnim simulatorima provjeravati njihovu ispravnost.

Funkcionalnost razrađenih shema u praksi učenici će provjeravati na dva novonabavljena didaktička stola. Svaki stol je opremljen dvostranom radnom montažnom pločom i potrebnim didaktičkim komponentama koje omogućavaju praktično izvođenje vježbi iz pneumatike, hidraulike, elektropneumatike i elektrohidraulike uz primjenu relejnog i PLC upravljanja.

Same komponente mogu se koristiti i kao pokazni uzorci u teoretskoj nastavi čime učenici stječu bolju predodžbu o izučavanom gradivu, a nastavnik ima na raspolaganju računalo, LCD projektor, magnetske simbole te računalne programe za simulacije i upravljanje procesima.

U Tehničku i industrijsku školu Ruđera Boškovića u Sinju doveden je optički internet što omogućava maksimalnu brzinu koju CARNET može pružiti. Sve učionice opremljene su projektorima, a nabavljeno je i deset pametnih ploča. Nastavnici su dobili i prijenosna računala tako da učenicima nastava bude moderna i zanimljivija.

Zahvaljujemo našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, a posebno pročelniku za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavu Đonliću i svima koji su pomogli u izgradnji i opremanju ove specijalizirane učionice (uložena sredstva preko 300 000 kuna). Na ovaj način omogućili su našim učenicima moderniju nastavu i realističniju predodžbu izvedbe ovih sustava u praksi.

Također, Županija je financirala izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu (250 000 kn), a s tim projektom Škola će aplicirati na EU fondove za istu.

 

Povezani članci

Back to top button