Vijesti

Županijski vijećnik Goran Šimić postavio table upozorenja na Vrelu Cetine – “zabrana kupanja”

Vrličani ovo ljeto svjedoče ugroženosti glavnog vrela rijeke Cetine od strane stranih turista. Cetina je sve više izložena masovnom turizmu, a Vrličani žele očuvati njeno blago dok je to još moguće prenosi dalmacija danas.

Županijski vijećnik, Goran Šimić koji je ujedno ronioc i ekoaktivist, porazgovarao je s građanima i odlučio pokušati riješiti problem, pa su zajedno postavili table upozorenja koje sugeriraju da kupanje nije preporučeno s obzirom da se radi o pitkoj vodi.

“Na inicijativu Ivanke Čoge i njenog partnera, napravili smo tablu upozorenja da plivanje nije preporučeno s obzirom da je tu pitka voda. S obzirom da se stalno prebaciva loptica odgovornosti, mi smo je sami preuzeli i pokušali napraviti barem nešto. Porazgovarali smo s ljudima i postavili dvije table. Jednu na ulazu, a drugu na samom izvoru”, rekao nam je.

Kupači zbunjeni – nema nikakvog upozorenja

I jutros je zatekao kupače i ronioce u odjelima kojima nije bilo jasno ako se ne preporuča kupanje, zašto nigdje to ne piše i nema nikakvog znaka.

“Zatekli smo kupače od kojih su svi stranci, uvjerili smo ih da se ipak ne kupaju, ali im nije bilo jasno ako je to tako, zašto nigdje nema znaka. Otišli su zasada ali ne znamo što će biti kasnije”, kazuje nam Šimić.

Što se tiče izvora Cetine, Goran Šimić prije ove, prema Županiji nije poduzimao nikakve inicijative. No kako kaže, u politiku se i upustio kako bi mogao više doprinijeti borbi za zaštitu prirode.

Odakle masovni turizam na izvoru Cetine?

Na pitanje odakle masovni turizam na izvoru koji vodom snabdijeva pola Dalmacije, Šimić odgovara da su krivac društvene mreže.

“Društvene mreže su to popularizirale u zadnje dvije godine, ovo se nikad prije nije događalo. To je naše blago i to treba kontrolirati”, zaključio je na kraju.

 

banner

Povezani članci

1 Komentar

  1. Niti je izvor u Vrlici niti je u našoj županiji. Izvor je u Civljanima u Šibensko-kninskoj županiji. To sta je 90ih svako selo postala općina, to je jedna druga a tužna priča.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button