Vijesti

Župljani sinjske župe hodočastili u Vukovar

https://www.gospa-sinjska.hr

Župljani župe Gospe Sinjske hodočastili su u Vukovar od 13.-15. travnja. Voditelj hodočašća bio je gvardijan fra Marinko Vukman. U jutarnjim satima u četvrtak 13. travnja, 60 hodočasnika iz Sinja je krenulo prema Vukovaru. Smještaj za hodočasnike organiziran je u Samostanu sv. Filipa i Jakova. Dobrodošlicu hodočasnicima je uputio vukovarski župnik Župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić i gvardijan fra Josip Politeo.

U petak 14. travnja, hodočasnici su posjetili važna Memorijalna mjesta u Vukovaru. Stručno vodstvo preuzeli su hrvatski branitelji koji su sudjelovali u obrani Vukovara. Hodočasnici su obišli vukovarsku bolnicu koja je trajan spomen na patnju ranjenih branitelja. Posjetili su i hangare na Ovčari i Veleprometu, mjesta masovnih grobnica na kojima su hrabri Vukovarci proživjeli svoje zadnje trenutke. Vidjeli su Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, vodotoranj, Trpinjsku cestu i  križ na ušću Vuke i Dunava, Ilok i marijansko u Ilači.

Na svome putu hodočasnici su molili za stradale u Domovinskom ratu,  da im Bog bude milostiv i da ih primi u vječni život. Uz svjedočanstva o hrabrim braniteljima obrane Vukovara posebno smo se prisjetili naših Cetinjana Ivice Poljaka Sokola, Andrije Alčića, Ivana Ivišića, Marka Babića i drugih koji su cetinskih korijena.

Posjet Vukovaru ostavio je duboki trag na svakome hodočasniku te nikoga nije ostavio ravnodušnim.

U subotu 15. travnja, hodočasnici su krenuli prema Aljmašu. U Svetištu Gospe od Utočišta u Aljamašu, gvardijan fra Marinko je slavio svetu misu za hodočasnike. Dugogodišnji upravitelj Svetišta a sada svećenik u miru vlč. Antun Markić upoznao je hodočasnike s povijesti i štovanjem Gospe od Utočišta u Aljmašu. Posebnu dobrodošlicu uputio je župnik vlč. Tomislav Ćurić. Nakon Aljmaša hodočasnici su posjetili Đakovo i Strossmayerovu katedralu. Ovaj ponos grada i Đakovštine građen je punih 16 godina u romanskom stilu s nešto gotskih i istočnjačkih elemenata.

U večernjim satima hodočasnici su se vratili u Sinj ispunjeni zahvalnoću Bogu što su izbližega upoznali žrtvu Vukovara – Grada heroja, ljepote Slavonije i Baranje.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button