Ostalo

8. svibanj – Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Dana 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
Dunant je događaj opisao u knjizi pod nazivom ‘Sjećanje na Solferino’, objavljenoj 1862. godine. U knjizi je istaknuo: potrebu osnivanja društava za pomoć koja bi u vrijeme mira obrazovala dobrovoljce za pomoć vojnim sanitetskim službama u ratu; zaštitu ranjenika bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju; te sklapanje međunarodnih ugovora kojima bi se regulirao rad sanitetskog osoblja i društava za pružanje pomoći kao i poštivanje njihove neutralnosti.
U provođenju misije Pokret slijedi svoja temeljna načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Pokret je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna sa svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta, te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova (više od 115milijuna)članova.
Temeljna načela objedinjuju sastavnice Pokreta i omogućuju im pružanje učinkovite, nepristrane pomoći ljudima u nevolji, sažimaju etiku Pokreta i u osnovi su njegovog pristupa pomaganju ljudima u nevolji tijekom oružanih sukoba, prirodnih katastrofa i drugih hitnih situacija.
Tim povodom naše Gradsko društvo Crvenog križa Sinj, osim stalnih poslovnih aktivnosti u tjednu koji slijedi, priprema niz događanja.
Tako će se odraditi radionice u TIŠ Ruđera Boškovića u Sinju na temu dragovoljnog darivanja krvi za maturante.
U OŠ fra Pavla Vučkovića će se prezentirati pružanje prve pomoći za najmlađe uz simulaciju ozljeda u prometu.
U subotu 13.05.organizirati će se akcija dobrovoljnog davanja krvi u gradu Trilju restoranu Dalmacija gdje će se u sklopu dobrovoljnog darivanja krvi organizirati i akcija uzimanja koštane srži u suradnji sa zakladom Ana Rukavina.
U suradnji sa trgovačkim centrom Kaufland od 08-15.05.prikupljat će se hrana i higijenske potrepštine za Socijalnu samoposlugu Grada Sinja.
Uz sve navedeno valja spomenuti i dalje organizaciju i pomoći za raseljene osobe iz ratom pogođene Ukrajine o kojima dijelom skrbi i GDCK Sinj.

Povodom obilježavanja svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kao i tjedna Crvenog križa Gradsko društvo Crvenog križa Sinj upućuje veliku zahvalnost dragovoljnim darivateljima krvi, udrugama,jedinicama lokalne samouprave, klubovima, raznim organizacijama, volonterima i svima koji doprinose humanosti, dobrovoljnosti i neovisnosti kada je u pitanju pomaganje potrebitima.
Svima jedno veliko hvala.

HCK GDCK-Sinj
Ravnatelj
Ante Zorica

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button