Vijesti

Uspješno održan 14. Sinjski sajam sela

Na Trgu dr. Franje Tuđmana od 2. do 3. kolovoza, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, uspješno je održan 14. Sinjski sajam sela u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja, Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije i Hrvatske turističke zajednice.

Više od 25 izlagača iz Cetinske krajine, Primoštena, Marine, Splita, Drniša i Koprivnice predstavilo je svoje proizvode, od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka, a predstavljeni su i autohtoni stari obrti, poput izrade narodnih nošnji, opanaka, peka, bakri, lula, vrtnog alata i drugih rukotvorina od drveta izrađenih na tradicionalan način te kolekcionarske zbirke.

Sajam je otvorio Miro Bulj, gradonačelnik grada Sinja, a sve posjetitelje i sudionike Sajma blagoslovio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Program 14. Sinjskog sajma sela, vodio je prof. Branimir Romac.

U zabavnom dijelu programa nastupile su naše Sinjske mažoretkinje, koje svojim nastupima, koreografijom i pojavom uveličaju svaku manifestaciju na kojoj sudjeluju. Posjetitelji sajma imali su prigodu popratiti nastupe vjernih čuvara naše tradicije i običaja kroz napjeve i plesove Dalmatinske zagore, a isti se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. U petak 2. kolovoza, nastupili su KUD Cetina i KUD Krenica iz Gale s tradicionalnom rerom, sinjskim i vrličkim kolom, a potom i gostujuća kulturno umjetnička društva: KUD Krč iz Primoštena, KUU Mosor – Gata, KUD i Klapa Pleter iz Dugopolja, te Viteška udruga Kumpanjija iz Smokvice s otoka Korčule. U kasnijim večernjim satima nastupio je sastav Ljuta kuća čiji su članovi u svom country stilu i prigodno podignuli atmosferu. U subotu 3. kolovoza, nakon što su nam vremenske prilike dopustile, u zabavnom dijelu, pored Babe Mande, nastupili su članovi URIG-a iz Otoka i KUD-a “Ilinden” iz Demir Hisara (Republika Sjeverna Makedonija), koji su nas upoznali s tradicijom i običajima svoga kraja.

Posjetitelji su sudjelovali i u zanimljivim edukativnim radionicama. Tako su imali priliku upoznati se s tradicijskim lončarstvom ručnoga kola iz Potravlja, kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Zatim, moglo se sudjelovati u prezentaciji zaboravljene vještine izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i pletenja košara od šiblja, u radionicama Ljilje Vojković i Ivanke Munivrana, zatim izradi tradicionalne odjeće i radionici kukičanja Brankice Marinović te izradi zelovskih lula, voditelja Ivana Delaša, još jednog umijeća koje se nalazi na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Streličarsko umijeće predstavili su dragi gosti iz Klisa, članovi Povijesne udruge Kliških uskoka, koji su dodatno plijenili pažnju s drvenim srednjovjekovnim vrtuljkom na oduševljenje najmlađih posjetitelja Sajma.

Posjetitelji su se i sami okušali u izradi i tako iskoristili dragocjenu priliku približavanja i povezivanja s običajima našega kraja, ali i običajima iz cijele Lijepe naše, kroz autohtone proizvode, tradicijske zanate i vještine poput gradnje suhozida s članovima Udruge Dragodid. Tu je bila i radionica obrade vune koju su prezentirati članovi KUD-a Cetina. I ove godine imali smo, na opće oduševljenje svih polaznika, izradu i ukrašavanja medenjaka po tradicionalnoj sinjskoj recepturi koju je vodila Ankica Župić, Art&Wine, voditeljice Ane Poljak, paint face i pričaonicu Melani Glavinić za najmlađe sudionike. Na sajmu je bio postavljen i dio izložbe polaznika sinjskih fotoradionica „Svijet u bojama – Sinj 2022. i 2023.“.

Svi posjetitelji sajma mogli su besplatno sudjelovati u svim radionicama i degustirati naše gastronomske poslastice: sinjske uštipke, koje su za nas pripremali članovi Udruge Stari zanati, kao i sinjske medenjake koje je pripremila Ankica Župić po izvornoj sinjskoj recepturi.

Sajam je imao i humanitarni karakter, te su prikupljene dobrovoljne donacije posjetitelja donirane Caritasu Gospe Sinjske.

Za tekuće osvježenje pobrinula se naša Sinjska pivovara s pivom Edek, što je bilo više nego prikladno u vrijeme Alkarskih svečanosti.

Također, 3. kolovoza, nakon održanih nastupa u sklopu Sinjskog sajma sela, od 21 sat uslijedio je program Večer viteštva i tradicije u organizaciji Udruge za očuvanje baštine cetinskoga kraja, na kojem je pored organizatora nastupio gostujući KUD Ivan Filipović iz Velike Kopanice i približio plesove i napjeve svoga kraja.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog sajma, a posebno: Gradu Sinju, Turističkoj zajednici Splitsko- dalmatinske županije, Hrvatskoj turističkoj zajednici, TZO Marina, Povijesnoj postrojbi Kliški uskoci, djelatnicima Čistoće Cetinske krajine, KUS-Sinj, Sinjskim mažoretkinjama, udruzi Srma, Komunalnim redarima Grada Sinja, izlagačima, Kulturno umjetničkim društvima, VU Kumpanjija Smokvica – Korčula, Kamičak d. o. o., Aeroklub Sinj, MUP PP Sinj, HEP – Sinj, Elektro Bekan,  Silvani i Ani Matić, Branki Marinović, Mariju Jagnjiću i  Maji Kovačević.

Fotografije autora Roka Pavlinušića

Video reportaža : https://youtu.be/MWotGxb31Z8?si=QElv-k6fxp7EuH2I

Monika Vrgoč, Direktorica Turističke zajednice grada Sinja

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button