PolitikaTeme

Cetinski kraj “gubi” sve dogradonačelnike i donačelnike!?

Ministarstvo je pokrenulo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o obrascu prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama zakona o lokalnim izborima.

U prijedlogu Zakona o lokalnim izborima uređuju se izbori članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i izbori općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika.

Ovaj Zakon predlaže smanjenje broja zamjenika i to tako da zamjenika ima samo gradonačelnik velikog grada preko 35.000 stanovnika te župan,  a općinski načelnici i gradonačelnici gradova koji imaju manje od 35.000 stanovnika birat će se bez zamjenika.

Pored većeg smanjenja broja ministarstava, prepolovit će se broj lokalnih dužnosnika te omogućiti funkcionalno povezivanje općina, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga i transparentnost, poručuje predlagač Zakona.

Ako procedura bude sprovedena i Zakon izglasan, što ne sumnjamo s obzirom na najavu HDZ-a i Plenkovića da će to i učiniti, Cetinski kraj nema ni jedan grad ili općinu koja će imati zamjenike, dakle na sljedećim lokalnim izborima 16. svibnja 2021.g. birat ćemo samo načelnike i gradonačelnike.

Svrsihodnost ovog Zakona možda se i najviše ogleda na primjeru našeg Grada Sinja. Više se nikada neće moći ponoviti trenutna sramotna situacija u kojoj zbog potpunog rasula vladajuće liste imamo dva dogradonačelnika, Zlatka Ugrina i Denisa Glavana koji plaću redovito primaju, a svoj posao kojeg su se obvezali prema sinjanima, ne rade. Ovaj Zakon je ogroman korak naprijed u borbi političkog i dužnosničkog uhljebništva kako u cijeloj državi tako i u Cetinskom kraju. Jednako tako ovim Zakonom sva izvršna vlast nekog grada ili općine daje se u ruke građanima najprihvatljivijeg pojedinca. Upravo zato je bitnije nego ikada, da na tu poziciju na predstojećim lokalnim izborima ne izaberemo marionete, osobe na “daljinsko upravljanje” iz Zagreba ili osobe koje će se u međuvremenu tijekom mandata posvađati sa svojim političkim vođama.

Savjetovanje i davanje vaših komentara na prijedlog Zakona je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=14526

 

Dr. Jadrijević spasio od “minimalca” dogradonačelnika Glavana i Ugrina – što je s Glavicama?

Povezani članci

7 Komentara

 1. Mjesta trilj, Hrvace, otok, dicmo, cista, vrlika imaju manje ljudi od brnaza ili od glavica. A svi inaju općinu. Brnaze i glavice imaju k.od ovce.

  7
  6
 2. Ovo su sve netočni navodi. Gradonačelnica sa iste liste ih je razvlastila i tako iskoristila tzv. lex šerif. Ne treba zaboravit da je Kristina hercegovka rodena u Rakitnom kraj Posušja bila zamjenik pok. Ivici Glavanu i nasljedila ga je kad je ovaj preminuo. Njeni zamjenici izabrani su sa liste dr.Jadrijevića, odnosno tako je narod odlučio. Napišite jednom to kako je. Na proliće će izbori pa će se vidit omjer snaga. Dosta je nama hercegovaca gradonačelnjika. Ima Sinj i svoju djecu…

  14
  6
 3. Više se nikada neće moći ponoviti trenutna sramotna situacija u kojoj zbog potpunog rasula vladajuće liste imamo dva dogradonačelnika, Zlatka Ugrina i Denisa Glavana koji plaću redovito primaju, a svoj posao kojeg su se obvezali prema sinjanima,
  hercegovkaa ih razvlastila po lex šerifu na inicijativu hadezeta

  11
  4
 4. Njonjo smutljivče. Doktor je nju stavio za glavnu a i njih. Oni su bili zajedno i sad su se posvadili oko podjele plijena. Ovo je sve odgovornost dr. Jadrijević i Glavana i Ugtina šta su pristali bit njeni zamjenici. A kad su tako pošteni šta ne vrate plaće ili daju ostavku. Mutiš vodu…

  4
  1
 5. Komentari su suvišni. Svi vidimo kako se u gradu radi/ ne radi, sve lipo uređeno… kanalizacija svagdi… haha… čak nas pozivaju priko medija uredimo grad za Alku i Gospu… ma da metneš iljadu bičava, terluka, zobnica na svaku ponistru i štekat opet ćemo gledat Ćosin potok kako teće kraj jedinog hotela… ne triba ukinuti zamjenike… triba ukinuti sve… Kad ih ne bude bar ćemo znati da se od naših novaca radi samo u Zagrebu, a ovako novaca ima napretka nema…

  3
  1
 6. Posvađali su se radi aerodroma. Tamo se događaju po sinj opasne stvari.

  2
  1
Back to top button