Ostalo

Dan sjećanja u TIŠ Ruđera Boškovića u Sinju

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje, u prostorima naše škole 17. studenog 2022. učenici 1.a i 2.c s nastavnicama Sanjom Sarić i Nikolinom Vuković, nastavnikom Željkom Milanovićem te ravnateljicom Maricom Barać održali su prigodni program.

U uvodnom dijelu programa učenik 1.a Luka Ugrin recitirao je stihove iz zbirke Priče iz Vukovara vukovarskog novinara Siniše Glavaševića uz pratnju na trubi učenika Bože Poljaka. Nakon recitacijsko-glazbenog dijela odgledali su prigodni desetominutni film nakladničke kuća Alfa uz sjećanja na žrtvu Vukovara. Zatim su učenici 2.c razreda Karlo Šimleša, Marta Penić i Romana Birko inspirativno recitirali pjesme hrvatskih i vukovarskih pjesnika. Dijelu recitacije doprinio je i učenik Ante Buljan iz 2.c razreda svojom pjesmom „Vukovar“. Nadalje su učenici sudjelovali u petnaestominutnoj radionici s ključnom riječi, a zatim se veći dio učenika  natjecao  u kvizu „Vukovar, grad heroj“ i time potvrdio svoja znanja o povijesti i kulturi Vukovara.

Učenici u zanimanju stolar izrađivali su drvenu instalaciju uz pomoć svojih nastavnika Steve Kozića i Bože Janković. Sudjelovali su učenici 2.b i 3.b razreda: Ante Dedić Jandrek, Ivan Jenjić, Ante Pavić, Nikola Vrca, Dominik Bogdan, Mirko Bajić. Rad na instalaciji dovršavali su učenici Ivano Poljak, Luka Vugdelija i Jerko Grujović koji je izradio i plakat. Obilježavanje događaja završili su paljenjem svijeća.

U sklopu cjelogodišnjeg projekta suradnje škole s udrugom Sinjski ferali naši su stolari izradili i skulpturu raspukline u obliku križa s likom golubice bez glave što simbolizira prazninu, patnju i žrtvu hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata. Replika je napravljena od šperploče 18 mm sa ispunom od stiradura, dimenzija 2500x1000x80 mm, a postolje je napravljeno od lima 4 mm i postavljeno na betonsku podlogu. Sve je obojeno crnom vodootpornom bojom. Postolje za skulpturu izrađivali su nastavnici Predrag Župić i Zdravko Pešo s učenicima 1.h razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije. U montiranju su pomogli učenici Antonio Petričević, Dujo Budimir, Luka Galić i Luka Grgić, a sve su uredile i dovršile vrijedne ruke Sinjskih ferala. Skulptura je postavljena na Trgu Franje Tuđmana na kojem su učenici prilikom postavljanja prvi zapalili i svijeće u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button