TemeVijesti

Deponij “Ajdanovac” u Vrgorcu se trajno zatvara – ide li vrgoračko smeće ponovno na Mojanku

Vrgorački deponij otpada “Ajdanovac” koji je otvoren 80-ih godina prošlog stoljeća, a ponovno aktiviran zatvaranjem makarsko-vrgoračkog deponija “Gornja Podgora”, trajno se zatvara.

Odlagalište neopasnog otpada “Ajdanovac” u Gradu Vrgorcu zbog neispunjavanja kriterija za nastavak rada bilo je potrebno zatvoriti do konca 2018. godine, te provesti postupak sanacije.

Nakon zatvaranja, otpad se sukladno Odluci o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta trebao usmjeriti na odlagalište “Mojanka” u gradu Sinju. Dakle, odlagalište “Ajdanovac” u Vrgorcu treba je biti sanirano i neće se više otvarati za odlaganje otpada – navode u Ministarstvu.

O cijelom slučaju oglasio se i Državni inspektorat, koji prati način i tijek zbrinjavanja vrgoračkog smeća.

“Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata je kontrolom provedbe Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta ministra zaštite okoliša i energetike, utvrdila da tvrtka koja upravlja i gospodari odlagalištem otpada “Ajdanovac” u Vrgorcu, nije obustavila zaprimanje otpada na odlagalište, odnosno nije svoj rad uskladila s navedenom Odlukom, slijedom čega je pokrenut upravni postupak i doneseno rješenje kojim se naređuje usklađenje s Odlukom, odnosno obustava odlaganja otpada na odlagalištu otpada “Ajdanovac” u Vrgorcu.

Inspekcija navodi kako komunalna tvrtka “Gradska čistoća” jest postupila po rješenju i donijela Odluku o zatvaranju “Ajdanovca” kojom je zabranjeno bilo kakvo daljnje odlaganje otpada, međutim zbog nemogućnosti pristupa odlagalištu u Sinju, započela s privremenim skladištenjem otpada na odlagalištu “Ajdanovac”, a za što nema propisanu dozvolu.

“Prema saznanjima inspekcije zaštite okoliša, odlagalište u Sinju nije odbilo preuzimanje otpada” stoji u priopćenju.

Na kraju se navodi “Zbog nepropisnog skladištenja otpada na odlagalištu “Ajdanovac”, inspekcija zaštite okoliša donijela je rješenje kojim se naređuje uklanjanje i propisno zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada privremeno uskladištenog nakon donošenja odluke o zatvaranju odlagališta.

Inspekcija će pokrenuti postupak izvršenja rješenja izricanjem novčanih kazni. Novčana kazna izriče se odgovornoj osobi pravne osobe u iznosu do deset prosječnih bruto plaća ostvarenih u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini.

Gdje će sada ići Vrgoračko smeće nije se dalo isčitati, međutim ono negdje mora biti deponirano, jeli u to uključena i Mojanka pokazati će vrijeme.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button