Vijesti

Epidemiološke mjere za početak školske godine

Prema najnovijim uputama HZJZ-a, u novoj školskoj godini, koja počinje sljedeći tjedan, ponovno će biti dopušteno miješanje učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina tijekom izborne i fakultativne nastave, nastave stranih jezika, kao i dopunske i dodatne nastave, koje se ponovno vraćaju, a oživjet će i školski sportski timovi sastavljeni od učenika iz različitih razreda. Učenici viših razreda osnovne škole moći će opet mijenjati učionice i odlaziti u kabinete za biologiju, kemiju, informatiku i slično, a školski će se sat za sve učenike, osim u iznimnim slučajevima, organizirati u trajanju od 45 minuta.

Maske će i dalje morati nositi svi učenici i nastavnici u predmetnoj nastavi (od petog razreda osnovne škole do maturanata) ako se u učionicama osnovnih škola ne osigura razmak između svih osoba od najmanje 1,5 metara, a u srednjim školama od dva metra, ali i tu se uvode redukcije. Novost je, naime, da će u slučaju povoljne epidemiološke situacije lokalni stožer, na prijedlog ustanove i uz suglasnost osnivača, moći donijeti odluku da se maske ne moraju nositi čak i ako je taj razmak manji od propisanog (i obrnuto – ako se pogorša epidemiološka situacija, maske će se morati nositi čak i kad je razmak osiguran). U slučaju da netko od učenika oboli od COVID-a 19, u samoizolaciju ubuduće neće morati cijeli njegov razred, nego samo najbliži kolege koji sjede uokolo njega. Također, vraćaju se roditeljski sastanci uživo.

Neslužbeno se doznaje da barem zasad za prosvjetare se neće uvoditi obvezno cijepljenje, kao ni tražiti mjera predočenja COVID potvrda. Prema posljednjim dostupnim podacima cijepljeno je 50 posto djelatnika osnovnih škola, 55 posto zaposlenika strukovnih srednjih škola te njih 56 posto iz gimnazija.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button