Vijesti

[FOTO GALERIJA] – Hodočasnici Hrvaca odali počast Vukovaru, simbolu hrvatske slobode i otpora

U povodu 31. obljetnice krvave tragedije hrvatskog grada i naroda, hodočasnici Općine Hrvace na dostojanstven i primjeren način odali su počast žrtvi Vukovara 1991.-2022. , simbola hrvatske slobode i otpora.
Danas obilazimo grobove i palimo svijeće. Molimo za pokojnike. Vječni plamen gori i za one kojima se ne znaju grobovi. Mi ih ne smijemo i nećemo zaboraviti. Nemamo pravo na to.

Prvo stajalište 17. studenoga, Trpinjska cesta Spomen dom hrvatskih branitelja, gdje je odana počast i zapaljene svijeće podno spomenika general bojnika Blage Zadre. Hodočasnici su se zatim uputili na vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata za ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile, gdje su sa glavnim organizatorom i predstavnikom Općine Hrvace gospodinom Stipom Radan Vabom položili vijenac, zapalili svijeće i odali počast poginulima u obrani Vukovara. Svijeće su zapaljene i odana počast na posljednjim počivalištima generala Blage Zadre i njegovog sina Roberta Zadre, zatim legendarnog hrvatskog branitelja, Heroja Vukovara Marka Babića, čiji korijeni su iz sela Potravlja.

Posljednje stajalište bilo je na Ovčari i Vukovarskoj ratnoj bolnici i još jedno sjećanje na žrtvu koju je podnio ovaj grad, stradanja i junaštva u srpskoj agresiji na Vukovar i Hrvatsku.

Kao i dosadašnjih godina, glavni događaj je KRIŽNI PUT – Kolona sjećanja, 18. studenog. Iz kruga Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” u Koloni sjećanja na 5,5 kilometara dugo hodočašće do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, hodočasnici s crvenom ružom u ruci s desetinama tisuća domoljuba i hrvatskih branitelja hodaju mirno i u tišini, ispunivši vukovarske ulice hrvatskim stjegovima i transparentima s izrazima pijeteta gradu Vukovaru i njegovim žrtvama.

Na putu do groblja Kolona sjećanja prolazi i pored vukovarskog Vodotornja, jednog od simbola agresije na Vukovar.

Sudionici Križnog puta koji sa sobom ponesu ruže odlaze prema grobnicama poginulih i ubijenih branitelja i civila te polaganjem ruža na grob pojedinačno odaju počast.

Vukovar je bio i ostao simbol hrvatskog ponosa i pobjede te spomen na sve one koji su dali svoj život za Domovinu. Vukovaru vječni spomen.

Na svom putu hodočasnici su posjetili Spomen obilježje prvom poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću na Plitvicama, gdje su položili vijenac i zapalili svijeće podno spomen-obilježja.

Ovim putem zahvaljujemo našem načelniku gospodinu Dinku Bošnjaku, bez čije financijske pripomoći naše hodočašće ne bi bilo realizirano, isto tako posebno hvala organizatoru i voditelju hodočašća gospodinu Stipi Radan Vabi. Neka ih prati i čuva dragi Bog!

Tekst i foto: Mirjana Babić

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button