OstaloTeme

Je li postalo opasno šetati kroz centar Sinja?

Svima u Sinju su vidljive posljedice nevremena udruženog sa starim građevinama posebno u užem  centru Sinja i sada već je dokazano pogibeljnim stablima. Na svakom koraku su ostaci građevinskog materijala koji je padalo sa kuća i stabla iščupana iz korijena, slomljeno veliko granje, isčupane tende, štekati, razbacane kante. Količina stabala koja su stradala u ovom zadnjem nevremenu su uistinu velika.

No nažalost najveći slučaj u ovom nevremenu je tragedija koja je snašla devetogodišnju djevojčicu Martu i njezinu obitelj. Podsjetimo, uslijed odlamanja kamene građe, prouzročene olujnom burom koja je srušila stablo koje je palo na kabel koji je pričvršćen na konzolu na objektu kod kojeg se dogodio nesretan slučaj.

Uži centar Sinja se sastoji od kuća koje imaju više od sto godina i ostaju zasad na savjesti i mogućnosti vlasnika da je obnove i urede sukladno današnjim standardima. No tu je veliki problem gdje vlasništvo nije uredno ili jedinstveno.

Mi u Sinju smo imali i dan danas imamo slučaj “Vrcanove zgrade” koja je ogledni primjer nemoći sustava da riješi takve probleme, posebno u centru Sinja.

Ono što se hitno i preventivno može i mora učiniti je sustavno rješavanje starih, velikih i problematičnih stabala u centru Sinja. Djevojčica Marta bi trebala biti zadnja osoba koja je ovo doživjela, jer se srušilo stablo u centru Sinja.

Fotografije nam je poslalo Čitatelj Sinjske rere koji živi na početku Vrličke ulice i kojem je stradao krov i “fumar” kao primjer što znače stare građevine od kojih većina ima i drvene podove kao međukatnu konstrukciju. Grad Sinj bi trebao iznaći fondove u zaštićenom dijelu Grada i zajedno sa vlasnicima krenuti u obnovu ovakve vrste objekata.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button