Vijesti

Konferencija Stožera civilne zaštite Grada Sinja

 

Danas, 03. travnja 2020. god. s početkom u 12h održana je konferencija Stožera civilne zaštite Grada Sinja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Na konferenciji su nazočni bili gradonačelnica Kristina Križanac, načelnik stožera CZ Grada Sinja Igor Vidalina, zapovjednik JVP Sinj i zamjenik načelnika Stožera Stipe Ančić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica.

Naime, danas 03. travnja 2020. G.,  gradonačelnici, načelniku Stožera CZ te dijelu članova Stožera CZ prestala je mjera samoizolacije, te su od danas na radnim mjestima i obavljaju redovite aktivnosti, a koje su za vrijeme trajanja mjera samoizolacije obavljali iz svojih kuća.

Tema konferencije su bile aktivnosti Stožera CZ Grada Sinja  po pitanju provedbe i nadzora mjera za suzbijanje širenja koronavirusa te druge aktualnosti vezane uz sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, kao i druge aktualnosti, o čemu je uvodno govorio načelnik Stožera CZ Grada Sinja, Igor Vidalina.

Načelnik je međuostalim naglasio važnost pridržavanja propisanih mjera, te apelirao na strogo pridržavanje istih, te zaključno zahvalio epidemiolozima i zdravstvenim djelatnicima, isto tako i operativnim snagama Stožera, kao  i velikom broju volontera koji djeluju pod okriljem Sinjskog crvenog križa, na svemu što čine u ovim  zahtjevnim i kriznim vremenima.

Gradonačelnica Kristina Križanac je istaknula mjere koje su već donešene u cilju pomoći lokalnom gospodarstvu i građanima u izvanrednim okolnostima  prouzročenim širenjem opasnosti od infekcije koronavirusom, a one su:

•             odgoda svih ovrha koje se odnose na izvorne prihode Grada.

•             odgodu plaćanja komunalne naknade za pravne subjekte, obrtnike i fizičke osobe.

•             oslobađanje od naplate poreza na korištenja javnih površina i zakupa poslovnih prostora za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine

Sve se ovo odnosi na rok od tri mjeseca s mogućnošću produženja.

U segmentu društvenih djelatnosti donesene su slijedeće mjere:

1. Predškolski odgoj

Roditelji djece upisane u sve vrtiće na području Grada Sinja oslobađaju se plaćanja cijene programa predškolskog odgoja za mjesec travanj.

Grad je osigurao sredstva za plaće djelatnika u DV „Bili cvitak“, dok će za privatni DV „Čarobni pianino“ i vjerski DV „Blagovijest“ ispuniti sve svoje obveze preuzete ugovorima o načinu i uvjetima sufinanciranja programa predškolskog odgoja, sve za za mjesec travanj. Buduća dinamika financiranja ovih vrtića utvrdit će se sukladno odlukama Vlade RH i Stožera civilne zaštite RH, kojima će se regulirati odnosi u lokalnim samoupravama i javnom sektoru pa tako i u djelatnosti obrazovanja i predškolskog odgoja, kao i mjere za daljnje suzbijanje pandemije koronavirusom nakon 19. travnja 2020. godine.

2. Programi javnih potreba Grada Sinja

U svim programima javnih potreba Grada Sinja koje provode udruge (u područjima kulture, socijalne skrbi, školstva, civilnog društva i Domovinskog rata) za mjesec travanj 2020. godine, osigurat će se isplata dijela sredstva namijenjenih za plaće zaposlenih osoba, režijski i ostali osnovni troškovi (tzv. hladni pogon) dok se isplata sredstava za provođenje predloženih i usvojenih programa, projekata, akcija i manifestacija, obustavljaju do daljnjega. Na jednak način, a suglasno usvojenim odlukama, treba postupiti i Zajednica športskih udruga Grada Sinja.

3. Socijalna skrb

Grad će, u suradnji sa Hrvatskim društvom Crvenog križa, Gradskim društvom Sinj, osigurati podjelu uskršnjih poklon paketa u prigodi blagdana Uskrsa za 120 korisnika zajamčene minimalne naknade. Tijekom mjeseca travnja 2020. godine, Grad će osigurati i isplatu jednokratnih pomoći za zahtjeve podnesene u mjesecu ožujku, o čemu će korisnike obavijestiti putem svojih internetskih stranica, poštom i putem telefona.

4. Školstvo

Isplata studentskih stipendija za idućih 5 (pet) mjeseci (od lipnja do listopada) vršit će se sukladno odredbama Pravilnika o stipendiranju studenata, kao i odredbama iz ugovora o stipendiranju, potpisanih između Grada i korisnika stipendije.

Isplata učeničkih stipendija izvršit će se sukladno odredbama Pravilnika o stipendiranju učenika srednjih škola, a nakon sklapanja ugovora o stipendiranju između Grada i korisnika stipendije čim se steknu uvjeti za potpis istih.

Sve mjere za koje je potrebno usklađenje sa prihodovnom stranom proračuna Grada Sinja, kao i ostale mjere koje će biti predložene naći će se u Prijedlog izmjena i dopuna  proračuna Grada Sinja za 2020.god., te će isti biti upućen Gradskom vijeću Grada Sinja na donošenje.

NA konferenciji su se  javnosti još  obratili i zapovjednik JVP Sinj i zamjenik načelnika Stožera Stipe Ančić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica, svatko na aktualne teme iz svog djelokruga.

Konferencije je završena sa zajedničkom porukom sugrađanima:

BUDITE ODGOVORNI, PRIDRŽAVAJTE SE PROPISANIH MJERA I OSTANITE DOMA!

word dokument :

Konferencija Stožer CZ Grada Sinja_03. travnja 2020

Povezani članci

12 Komentara

 1. Neka je se naša Kika vratila u grad i cili stožer. Sad pametno i nedat za Uskrs balalajku.

  9
  4
 2. Glede donesenih mjera u segmentu društvenih djelatnosti; tko je donio te mjere, je li prethodila analiza za donit te mjere, koji je odnos koristi i šteta tih mjera? Po djelu tih mjerama, ići će plaće sportskim djelatnicima a svi sportovi su zaustavljeni a za neke je sezona gotova što znači da treneri, maseri i dr. neće radit a dobivat će plaće. Ugrin i Glavan dobit će svojevrsnu konkurenciju.

  10
  20
 3. A jesu li poslani zahtjevi na Vladu za plaće, oni imaju mjeru 4000 kn po zaposlenom ako je legalno zaposlen? To je zakonito i mjera je odlična.

  4
  1
 4. U ime naroda, jesi li ti za to da ljudi koji rade i žive od sporta u našem gradu ostanu bez plaće i tako se dovede u pitanje egzistencija njih i njihovih obitelji?
  uspoređuješ dogradonačelnike koji ne rade ništa i ljude koji su entuzijasti i koji su svoj život posvetili sportu i radu s dicom,
  aj još jednom pročitaj šta si napisa i razmisli o tome ako si u stanju

  23
  9
 5. Junače, stvar je načela i zakona. Tko radi, kako radi i u kakvom je radnom odnosu ili je “u fušu”. Eno mjere Vlade pa koliko je legalno za dobit ih? Ugrin i Glavan su u zakonitim radnom odnosu a ne mogu radit, isto kao i manji dio društvenih djelatnika sada. Ne moš bez analize obustaviti sve jer i iza ovoga treba radit i živit.

  8
  9
 6. Junace,
  postije u sportu oruzari, postoje volonteri entuzijasti, i svaka im cast, ali u sinjskom sportu prevladavaju politicki postavljeni uhljebi koji su nesposobni za realan zivot, rekao bih limitirani da pronađu i rade neki posa, pa parazitiraju kao tzv. sportski djelatnici. Cast rijetkim iznimksma, sve ostalo poslat da traze posa, da se konacno izloze zivotu.

 7. I jos jedna cesta pojava, gotovo pravilo, uhljebi iz drzavnih institucija ili drzavnih virmi, paraleno su uhljebljeni i u sinjski sport, znaci dupli uhljebi, i sad ti to zali, vrlo moguce da si jedan od takvih, pa si se pripa za dodatni uhljebnicki posa.

 8. I još, ne uspoređujem dogradonačelnike sa nikim u smislu vrijednosti njihova (ne) rada nego se vodim činjenicom da su razapeti jer zakonito primaju plaću a ” ne rade” a što će se istom logikom dogodit i sada ovima iz društvenih djelatnosti ako je razlog isti.

  6
  7
 9. Slažem se s U ime naroda, treba sve uhljebe i korisnike raznoraznih povlastica, privilegija i mirovina rastrat jer ionako nikakve koristi od njih!!!

  12
 10. Branka, nije primarno stvar u primanjima već u populističkim odlukama koje su donijete. Ne može se bez analize otkazat sve pripremne radnje udruga vezano za programe u sportu, kulturi i civilnom društvu općenito jer iziskuju neke novce u toj fazi. Ti programi će se realizirat kad se steknu uvjeti a osnovni uvjet je pravodobna priprema. Donositelj tih mjera ili je usamljen u svom poslu ili ima savjetnike kojima je doseg “u se, na se i poda se odnosno nada se”.

  3
  12
Back to top button