Kultura

„Košnica“ na „Mistu za film“

Nakon prošlogodišnjih uspješnih filmskih projekcija na Kamičku i u Gradskom parku Sinj, Sinjski kulturni urbani pokret (SKUP) i ove godine nastavlja s programom „Misto za film“. Cilj programa je upoznati publiku s nezavisnim filmovima te povećati broj korisnika koji uživaju u kulturi gledanja filmova na velikom platnu. Plan je izmjestiti projekcije na netipične lokacije te privući različite skupine korisnika – drugim riječima, film dolazi publici i to na njihove omiljene lokacije.

Za prvu lokaciju ove godine odabran je Planinarski dom „Orlove stine“ na Svilaji gdje će biti prikazan film „Košnica“ (2021.) kosovske redateljice Blerte Basholli.

Film je snimljen po istinitom događaju, a donosi priču o ženi Fahrije čiji muž je nestao za vrijeme rata na Kosovu. Nakon što njegove pčele prestanu proizvoditi med, glavni izvor prihoda cijele obitelji, počinju se gomilati financijski problemi. Fahrije odlučuje početi proizvoditi ajvar i pokreće mali poljoprivredni obrt s još nekoliko žena iz sela. Patrijarhalna seoska zajednica u kojoj žive, međutim, na njihov pothvat ne gleda blagonaklono…

Film „Košnica“ apsolutni je pobjednik Sundance Film Festivala 2021., dobitnik nagrada za najbolji film od žirija i od publike, kao i nagrade za najbolju režiju, te jedan od 15 finalista za Oscar nominaciju za najbolji međunarodni film.

Projekcija će se održati u subotu 8. 7. 2023. s početkom u 20 i 30 sati. Ulaz je slobodan. U popratnom programu održat će se dodjela diploma za polaznike Planinarske škole u organizaciji PD „Svilaja“ Sinj. Nakon filma svi posjetitelji mogu ostati na druženju uz logorsku vatru i gitaru, a mogu i prespavati u planinarskom domu. Oni koji vole kampirati, mogu postaviti šator na livadi ispred doma.

„Misto za film“ dio je SKUP-ova programa “Kultura u zaleđu” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade „Kultura nova“ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Povezani članci

Back to top button