Politika

Na današnji dan prije 33 godina, 17. lipnja 1989. osnovana je u prostorijama NK Jaruna Hrvatska demokratska zajednica.

https://www.facebook.com/ZUHDZFranjoTudjman

Na današnji dan prije 33 godina, 17. lipnja 1989. osnovana je u prostorijama NK Jaruna Hrvatska demokratska zajednica.
Za predsjednika izabran je dr. Franjo Tuđman.
HDZ je tijekom te prijelomne 1989. i 1990. godine osnovao tisuće ogranaka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Južnoj Africi i tako ujedinio domovinsku i iseljenu Hrvatsku u jedinstveni nacionalno-demokratski pokret koji se zalagao za demokratski uređenu samostalnu hrvatsku državu izvan komunističke Jugoslavije.
HDZ je godinu dana poslije, u travnju i svibnju 1990. pobijedio na općim izborima, postupno stvarao državne strukture i time obnovio tisućljetnu državnost ujedno demokratizirao društvo otklanjujući  komunistički totalitarni sustav koji je nemilosrdno i prisilno vladao više od dvije generacije, punih 45 godina.
Objavom nezavisnosti 25. lipnja 1991. stvaranjem hrvatske vojske i policije, obranom u Domovinskom ratu i snažnom političkim i diplomatskim odnosima Republika Hrvatska je u siječnju 1992. međunarodno priznata, a u svibnju iste godine postala punopravna članica UN-a. Vojno-redarstvenom akcijom Bljesak (svibanj) i Olujom (kolovoz) oslobodila je 1995. zapadnu Slavoniju i središnji dio hrvatskog teritorija, a 1997./1998. integrirana je istočna Slavonija i Baranja u ustavo-pravni poredak i time je cjelokupni državni teritorij postao slobodan.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button