Branitelji

Obilježena 31. obljetnica osnutka 126. brigade HV-a

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku hrvatskih branitelja danas su položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i preminule pripadnike 126. brigade, kao i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Vijence su položila izaslanstva: Udruge veterana 126. brigade na čelu s brigadnim generalom u miru Veselkom Gabričevićem, prvim zapovjednikom brigade, Grada Sinja i Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine na čelu s gradonačelnikom Mirom Buljem i predsjednicom udruge Dragicom Hrgović. Vijence su položili izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije,  Grada TriljaGrada VrlikeGO HDZ-a Sinj. Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Antonio Mravak.

U ime pripadnika 126. brigade prigodno se obratio brigadir u miru Vlatko Bandalo. Ističući važnost i doprinos brigade u Domovinskom ratu Bandalo je između ostalog kazao:

„Kroz brigadu je prošlo skoro 7 tisuća branitelj, a nikada se brigada nije povukla niti jedan metar s položaja. Veliki je obol dala brigada u mnogim važnim bitkama, od južnog bojišta, Posavine i drugih mjesta. Brigada je uistinu dala neizmjerno puno za neovisnost i slobodu Hrvatske“. 

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj u svom govoru kazao je da mu je čast bila biti dio ove slavne postrojbe, koja je dala veliki doprinos u oslobađanju ovog dijela Hrvatske i krajeva u Bosni i Hercegovini od najezde srbočetnika. „Ova postrojba bila je rame uz rame s 4. gardijskom i drugim gardijskim postrojbama u Domovinskom ratu. U svim ključnim bitkama za našu slobodu bila je 126. brigada. Kada se kaže 126. brigada to je veliko, jer ona znači puno za hrvatski narod i njegovu povijest“, istaknuo je u svom govoru Miro Bulj.

Program obilježavanja 31. obljetnice 126. brigade nastavljen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod biste prvog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu. Svečanost je završena u crkvi Gospe Sinjske, gdje je svečanu euharistiju za poginule, preminule i nestale branitelje predvodio gvardijan fra Marinko Vukman.

U sklopu proslave 31. obljetnice osnutka 126. brigade HV-a u srijedu, 5. listopada u OŠ fra Pavla Vučkovića održan je turnir u streljaštvu, a u subotu, 15. listopada održat će se tradicionalni veteranski ragbi susret ekipa iz Zagreba, Siska, Viteza, Splita i Sinja.

 

Povezani članci

Back to top button