Branitelji

Osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje da je počinio Ratni zločin protiv civilnog stanovništva te Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, a na štetu tri osobe.

Osumnjičeni je, zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, protuzakonito zatvarao civilno stanovništvo i ratne zarobljenike, nečovječno postupao prema njima na način da im se nanose velike patnje ili ozlijede tjelesnog integriteta i zdravlja što je za posljedicu imalo smrt, a čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, na štetu tada 48-godišnjaka te kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz čl. 122 OKZ RH na štetu tada 31-godišnjaka i 18-godišnjaka.

Naime, utvrđeno je kako je osumnjičeni 63-godišnjak u studenom 1991. godine, tijekom oružane agresije tzv. Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku, a za vrijeme vojnih operacija u dijelu Vukovara zvanom  „Drvena pijaca”, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi (pod zapovjedništvom tada 28-godišnjaka), zajedno sa tada 25-godišnjakom i još dvojicom pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, u jednoj od razrušenih kuća u Vukovaru pronašao i zarobio 48-godišnjeg ranjenog civila. Sumnja se da ga je naoružan, zajedno s ostalima, odveo do druge kuće u Vukovaru gdje se nalazio privremeni štab JNA i predao ga nepoznatim pripadnicima JNA i paravojnih postrojbi te ga tako protuzakonito lišio slobode i zatvorio. Nakon toga, 48-godišnjaku se gubi svaki trag i do danas nije pronađen.

Također u studenom 1991. godine, nakon sloma obrane grada Vukovara i dovoženja zarobljenika iz Medicinskog centra Vukovar na područje poljoprivrednog dobra „Ovčara“, u hangaru, osumnjičeni 63-godišnjak je, zajedno s najmanje još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, grubo fizički zlostavljao tada 18-godišnjaka, udarajući ga rukama, nogama i palicama po glavi i tijelu, uslijed čega je zadobio tjelesne ozlijede, trpio intenzivnu bol i patnju. Sumnja se da su isto napravili i 31-godišnjaku, koji je od zadobivenih ozljeda i preminuo. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni te se i danas vodi kao nestala osoba. Pri tome su svi bili svjesni da se radi o osobama koje su prethodno dovedene iz bolnice, odnosno Medicinskog centra Vukovar.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta kaznena prijava.

Povezani članci

Back to top button