Politika

Otvoreno pismo ministru Erliću: Sinj “odstrijeljen” iz Programa revitalizacije Dalmatinske Zagore

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj uputio je Otvoreno pismo ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimi Erliću  u kojem navodi kako je kategorizacijom i indeksacijom Grad Sinj, kao najveći grad u Dalmatinskoj zagori, doslovno je izbačen iz Programa revitalizacije Dalmatinske zagore. Sinj koji ima najveći razvojni potencijal na području Zagore, pristranim i loše definiranim kriterijima, gubi pravo na razvoj upravo Programom koji je namijenjen povlačenju sredstava za razvoj JLS na našem području, stoji u pismu.

Naime, ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je Program gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore za koji su sredstva osigurana iz nacionalnih izvora, u Državnom Proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekciju za 2024. i 2025. , razdjel 061, glava 05 Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Program 2902 Razvoj potpomognutih područja i područja s razvojnim potrebama, Aktivnost A680064-Program revitalizacija Dalmatinske zagore.

Navedenim Programom definirani su gradovi i općine s područja Splitsko dalmatinske i Šibensko kninske županije, kao prihvatljivi Podnositelji zahtjeva.

U trenutku objave Poziva za dostavu projektnih prijedloga gradova i općina za financiranje iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore, na području Splitsko dalmatinske županije, kao potencijalni prijavitelji, obuhvaćeno je 23 jedinice lokalne samouprave, od kojih:

  • status brdsko planinskog i potpomognutog područja imaju 17 jedinica lokalne samouprave,
  • 4 jedinice lokalne samouprave imaju status samo potpomognutog područja,

–    dok  je Grad Sinj kao jedinica lokalne samouprave, koja ostvaruje status brdsko planinskog područja (II. skupina), razvrstana u V. skupinu po nepravednom indeksu razvijenosti.

 

Prema kriterijima bodovanja projektnih prijedloga u dijelu bodovanja  područja obuhvata Projekta u Dalmatinskoj zagori:

– 25 bodova se dodjeljuje projektima koji se provode na području JLS

koji imaju status potpomognutog i brdsko planinskog područja

– 20 bodova se dodjeljuje projektima koji se provode na području JLS koji imaju samo status potpomognutog područja,

dok se Gradu Sinju kao jedinici lokalne samouprave ne boduje status brdsko planinskog područja već za stupanj razvijenosti po indeksu razvijenosti, te mu se prema području kojem pripada ( brdsko-planinskom) dodjeljuje samo 7 bodova.

Pitam se jeste li namjerno ili slučajno izbjegli dodatno bodovati samo brdsko-planinska područja u kojima se nalazi Grad Sinj, dok ste istodobno jasno definirali status samo potpomognutog područja čime ste Grad Sinj kao JLS doveli u nepravedan  položaj ?

Pitam se jeste li središte Dalmatinske zagore Grad Sinj, indeksacijom, namjerno izbacili iz ove podjele sredstava jer Sinj  kao jedini grad u Splitsko – dalmatinskoj županiji neće moći ostvariti pravo na sredstva iz Programa koji je namijenjen razvoju upravo Dalmatinske zagore.

Kao gradonačelnik Grada Sinja tražim da kriteriji budu ravnopravni za sve nas koji živimo na ovim nerazvijenim područjima i tražim ponovnu ocjenu indeksa razvijenosti koji ste svrstavanjem u V. skupinu nepravedno ocijenili kao razvijeno područja.

Tražim da još jednom pregledate i utvrdite nove kriterije po kojima bi svi oni za koje je Program izrađen bili u istom položaju pri dodjeli sredstava.

Ispravite očitu pogrešku kojom je Sinj kao grad s velikim razvojnim potencijalom,  s izrađenim Projektima, nepravedno kažnjen i prije samog javnog poziva „odstrijeljen“ s liste dobitnika, zaključio je gradonačelnik Miro Bulj.

Povezani članci

4 Komentara

  1. Miro, drzava i zupanija, javna drzavna poduzeća, 30 godina zaobilaze Sinj.Npr. Dugopolje se od selendre napravilo gradom, a Sinj obratno.

  2. Ovo se gradska uprava ogradila od svega da ne bi morala po tome radit projekte. Koliko se programa i projekata pripremilo a da ih je nadležna institucija odbila? Pokažite javno projekte koje ste poslali na dosadašnje natječaje pa da vidimo jesu li odbijeni i zašto su odbijeni. Dosta je demagogije, zagrijte stolice i izradite kvalitetne projekte pa neka ih ovi onda odbiju! Npr. zatvoren i grijan gradski bazen, brdske biciklističke staze, lovni turizam, poboljšanje aerodroma…

    5
    1
  3. Niti jedan projekt nije pripremljen niti će biti u dogledno vrijeme. Sinj vapi za većim zahvatima ali za tako nešto treba raditi a ne prepucavati se u medijima. Proširenje i saniranje ceste prema aerodromu, revitalizacija i dugoročni plan upravljanja aerodromom ni ne postoji. Proširenje smještajnih kapaciteta i gradnja još jednog hotela, plan širenja stambene zone grada i priprema infrastrukture za istu. A da ne govorim da se više ne priča o obilaznici i spoju na Dugopolje. A što je s prostorima Ciglane i dalmatinske. Izmještaj bolnice i normalni pristupni put istoj da ne spominjem.

  4. Mozes napisati 100 projekata, zna se u koje općine Ce lova otoci, iako te iste opcine isto nemaju projekte vec im projekte crtaju drzavna i zupanijska poduzeća. A aerodrom, ako se tamo sve zatvori, Sinj Ce postati zbijen i otkačen od polja, ne mozes imati aerodrom skoro u središtu grada, glupost. Pitanje je pravo tko je Sinju uzeo tri elektrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button