Vijesti

Program ovogodišnjeg „Jesenjarenja“ priveden kraju

Sinoć je u Galeriji Sikirica projekcijom dokumentarnih filmova „Buffet Željezara“ i „Željezara Zenica“ program ovogodišnjeg „Jesenjarenja“ priveden kraju. Službeno će program biti zatvoren sljedeći petak, zatvaranjem izložbe Neli Ružić „17:16“ te promocijom kataloga izložbe.

Podsjećamo, program „Jesenjarenja“ realiziran je suradnjom Kulturno umjetničkog središta Sinj i udruge Sinjski kulturni urbani pokret. Tematski se program vezao uz problematiku posttranzicije, deindustralizacije i kulturnog nasljeđa u aktualnom političkom kontekstu.

Voditeljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić izrazila je zadovoljstvo reakcijama publike i posjećenosti programa te najavila kako će se „Jesenjarenje“ nastaviti i sljedeće godine. – Smatramo da je iznimno važno publici ponuditi različite diskurzivne programe koji se tiču aktualnih društvenih situacija i izazova s kojima se svi suočavamo. Ministarstvo kulture od 2017. godine financira i potiče upravo ovakav tip programa kojima je cilj malim, lokalnim zajednicama i ruralnim sredinama približiti suvremene umjetničke prakse. Sama činjenica da smo u okviru „Jesenjarenja“ predstavili Juricu Pavičića, Gorana Devića, Igora Grubića, Nebojšu Lujanovića i Andree Matoševića, veliki je uspjeh jer je riječ o umjetnicima i znanstvenicma svjetskog kalibra. Reakcije publike su dobar zalog za budućnost i vjerujemo da će i broj posjetitelja postupno rasti. Činjenica je da publika, posebno u kulturi, ne postoji sama od sebe, nego je naš zadatak publiku stvarati, njegovati i razvijati. Pomalo istražujemo potencijalne teme za sljedeće izdanje, ali zasada smo najbliže temama migracija i klimatskih promjena kojima se bavi značajan broj hrvatskih umjetnika i znanstvenika te bismo njihov rad voljeli približiti našim posjetiteljima potaknuti ih na kritičko promišljanje svijeta koji nas okružuje, poručuje Modrić.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi Vas zanimati

Close
Close