Vijesti

Program ovogodišnjeg „Jesenjarenja“ priveden kraju

Sinoć je u Galeriji Sikirica projekcijom dokumentarnih filmova „Buffet Željezara“ i „Željezara Zenica“ program ovogodišnjeg „Jesenjarenja“ priveden kraju. Službeno će program biti zatvoren sljedeći petak, zatvaranjem izložbe Neli Ružić „17:16“ te promocijom kataloga izložbe.

Podsjećamo, program „Jesenjarenja“ realiziran je suradnjom Kulturno umjetničkog središta Sinj i udruge Sinjski kulturni urbani pokret. Tematski se program vezao uz problematiku posttranzicije, deindustralizacije i kulturnog nasljeđa u aktualnom političkom kontekstu.

Voditeljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić izrazila je zadovoljstvo reakcijama publike i posjećenosti programa te najavila kako će se „Jesenjarenje“ nastaviti i sljedeće godine. – Smatramo da je iznimno važno publici ponuditi različite diskurzivne programe koji se tiču aktualnih društvenih situacija i izazova s kojima se svi suočavamo. Ministarstvo kulture od 2017. godine financira i potiče upravo ovakav tip programa kojima je cilj malim, lokalnim zajednicama i ruralnim sredinama približiti suvremene umjetničke prakse. Sama činjenica da smo u okviru „Jesenjarenja“ predstavili Juricu Pavičića, Gorana Devića, Igora Grubića, Nebojšu Lujanovića i Andree Matoševića, veliki je uspjeh jer je riječ o umjetnicima i znanstvenicma svjetskog kalibra. Reakcije publike su dobar zalog za budućnost i vjerujemo da će i broj posjetitelja postupno rasti. Činjenica je da publika, posebno u kulturi, ne postoji sama od sebe, nego je naš zadatak publiku stvarati, njegovati i razvijati. Pomalo istražujemo potencijalne teme za sljedeće izdanje, ali zasada smo najbliže temama migracija i klimatskih promjena kojima se bavi značajan broj hrvatskih umjetnika i znanstvenika te bismo njihov rad voljeli približiti našim posjetiteljima potaknuti ih na kritičko promišljanje svijeta koji nas okružuje, poručuje Modrić.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button