Vijesti

Umrla najstarija župljanka i mještanka Otoka, “Otišla je mater… s krunicon u ruci…”

Umrla najstarija župljanka i mještanka Otoka “Otišla je mater… s krunicon u ruci…” U nedjelju, na blagdan Svete obitelji i Sv. Stjepana prvomučenika u 102. godini okrijepljena sakramentima svete vjere, duh svoj predade Bogu Pava Milanović – Litre (Vučićovka). Pri pameti do posljednjeg daha, na rukama svojih sinova u domu milom, oprosti se s ovom dolinom suza. Pava je bila prvo od sedmero djece u obitelji Vučić ( Mate i Ive rođ. Grubišić), a posljednjoj svijeća kraj uzglavlja dogorjela. Mlaka i osunčana nedjelja bijaše lani, 8. studenoga, na proslavi Pavinog stotog rođendana. Okupiše se potomci pokojne joj kćeri Marije ( koju pokosi bolest nekako s proljeća) i sinovi Dušan i Milan s obiteljima. Trajala “fraja” do svanuća. Nije Pavu život mazio.

U ratnom vihoru ostade bez prvog muža Ante Bilobrka i dva sinčića. Prvi je umro u kolijevci, a Josip zvani Stipe, nesretno u dobi od 12 godina. Čuvala je sjećanja u svom srcu. Malodobnu kćer Mariju povede u Litrića. Prihvati je njezin Andrija kao kćer rođenu. Kako i ne bi, kad i sam osjeti bol gubitka supruge i djece uslijed bombardiranja sela. Rodi mu Pava njegova blizance. Nažalost, Bog i ovu dječicu pozove k sebi. Poslije rata Pava rodi Dušana i Milana. Bog 1980. godine uze i Andriju. O Pavi se do kraja brinjahu sinovi njeni mili. Bijaše ova žena bistra uma, kao rodna joj Cetina i čvrsta kao kameni obluci u plićaku… Radosna i zaigrana poput njezinih jedanaestero unučadi, dvadesetero praunučadi i troje šukununučadi.

Skrušena, a tako bogata, dajući i ljubav primajući, naša Pava. Unatoč životu tegobnom, oči su joj sjajile, kao u mladenke. Bog je providio te je pokopana na groblju Sv. Luke u Otoku na blagdan Nevine dječice. Sunce granulo ka’ u proljeće i ne mari za ćudi prosinačke zime. Slavi život naške žene stamene. Hrvatska grudo, budi laka svojoj odanoj kćeri! Raja se nasitila!

U Karakašici 28. prosinca 2021. Marija Librenjak

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button