Politika

Uoči dana Grada u Sinju održana Svečana sjednica Gradskog vijeća

https://www.sinj.hr/

U povodu Dana Grada Sinja i uoči blagdana Velike Gospe u Hotelu Alkar održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja i dodijeljene su nagrade ovogodišnjim leauratima.

Prije sjednice, položeni su vijenci i upaljene svijeća na Središnjem križu na gradskom groblju Svetoga Frane u Sinju, te na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić, a himnu otpjevao Zlatko Jelinčić, poznati solo pjevač rodom iz Sinja.

Minutom šutnje odana je počast preminulim sugrađanima koji su stvarali i gradili Sinj, poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kao i svim poginulima i preminulima koji su dali svoj doprinos stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske.

U pozdravnom govoru Petar Župić, je istaknuo:

‘Preuzeli smo odgovornost za naš grad i uistinu za njega gorimo. Možda i izgorimo da ga učinimo najljepšim mjestom za življenje, ali uz Božju pomoć i zagovor naše Nebeske Majke od tog plana odustati nećemo. Sve skupa pozivam da dane našeg najvećeg slavlja provedemo u molitvi, radosti, ali i u dostojanstvu.’

Sjednici su nazočili, Luka Brčić ispred predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, kao i župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko BobanNikola Grmoja, saborski zastupnik MOST a, predstavnici gradova prijatelja te načelnici i gradonačelnici s područja Cetinske krajine.

Na sjednici je bio i slavodobitnik 307. Sinjske Alke, Frano Ivković, njegov alkarski momak Mario Blajić i alkarski vojvoda Mario Šušnjara.

Nazočne je pozdravio fra Marinko Vukman, novi gvardijan Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske koji je rekao kako grad Sinja ima potencijala kojima se može i ponositi.

‘Potrebno je pametno planiranje i zajednički angažman prema jasnome cilju – dobar, uspješan i sretan život svih građana Grada pod Kamičkom. Ne zaboravimo da naše planiranje i angažman ne idu bez Božje pomoći što Sinjani jasno svjedoče još od 1715. godine.’

Na video projekciji prikazani su kapitalni projekti poput aglomeracije, kupnje bazena, predstavljene su demografske mjere, vrtići, potpore za učenike i studente, sportska infrastruktura, socijalne mjere, komunalni projekti i infrastruktura, gospodarenje otpadom. Istaknuti su važni projekti na kojima su radilo u posljednjih godinu dana. Također, najavljeni su i projekti u realizaciji te oni koji se planiraju.

Gradonačelnik Grada Sinja, Miro Bulj na početku govora pozdravio je i one za koje kaže da su često nepravedno zapostavljeni. Pozdravio je ratnog načelnika Općine Sinj, Joška Bošnjaka koji je po prvi put pozvan na sjednicu. Pozdravio je Hanu Breko Kustura, muzikologinju, znanstvenu savjetnicu u Odsjeku za povijest hrvatske glazbe HAZU za koju je rekao da je Sinjski dijamant. Također, posebno je pozdravio i Simonu Šandrić Gotovac, istaknutu kardiologinju koja je liječila i papu Ivana Pavla 2.

Gradonačelnik Bulj je u govoru, među ostalim, istaknuo da su im djeca na prvom mjestu i da će na tomu i u nastavku raditi:

‘Najbitnija je demografija i u nju se svi kunemo. Upoznati ste sa problemom koji smo imali u Sinju, a tiče se vrtića. Nema vrtića koji je bio zapostavljen, a u kojemu se trenutačno nešto ne radi. U tijeku je obnova centralnih grijanja, premiještamo kuhinju, radimo fasadu, otvorili smo i nove skupine. Ponosan sam što se projekt izgradnje vrtića ‘Nikolino’ bliži kraju. Također, kandidirali smo za EU projekt za koji, kada smo došli na vlast, nismo imali niti jedan papir, kamoli projektnu dokumentaciju, a sada smo dobili građevinsku dozvolu za dječji vrtić ‘Muljika’ u Glavicama. Očekujem da ćemo ga otvoriti do sljedeće svečane sjednice. Također, rješavamo imovinsko pravne odnose kako bismo otvorili vrtić i u Karakašici.’

Od demografskih mjera, gradonačelnik je istaknuo da su pokrenuli program za mlade obitelji i samce ‘Ostani tu’ u kojemu Grad nudi poticajne mjere mladima za kupnju kuće ili stana, a za koji ukupno Grad izvaja 2,6 milijuna kuna. Kroz program će mladim obiteljima i samcima osigurati pojedinačno do 75.000 kuna. Gradonačelnik je istaknuo da Grad pomaže mladim obiteljima kroz novčane naknade, pa tako obitelj dobija 10.000 kuna za prvorođeno dijete, 15.000 za drugorođeno i 30.000 za treće i svako sljedeće dijete.

Dodijeljene su nagrade Grada i to: nagrada za životno djelo, tri osobne nagrade te dvije kolektivne nagrade. Diplomu, svečani tanjur i novčanu nagradu uručili su gradonačelnik Grada Sinja, Miro Bulj i predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja, Petar Župić.

Kolektivne nagrade su dobili Gradska glazba Sinj i Planinarsko društvo ‘Svilaja’. Nagrađenima je pripala i novčana nagrada u iznosu 10 tisuća kuna. Osobne nagrade koje je Grad Sinj ove godine dodijelio pripale su Zvonku Kovačeviću, Gordanu Romcu i Vladimiru Alebiću-Vla koji su dobili novčanu nagradu u iznosi od 5 tisuća kuna, Posljednja dodijeljena nagrada Grada Sinja je bila za životno djelo. Dobitnik nagrade je Zdravko Škarpa koji je također dobio nagradu od 10 tisuća kuna.

Pored Sinjskih mažoretkinja, nastupili su Kristina Anđelka Đopar, članica Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u duetu sa Zlatkom Jelinčićem. Izveli su duet Đule i Ere iz opere ‘Ero s onoga svijeta’ autora Jakova Gotovca i dio iz mjuzikla “Jalta Jalta” uz klavirsku pratnju profesorice Marije Župić.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button