BraniteljiTeme

Veteranski centar u Sinju ide dalje – Ministarstvo i Grad Sinj potpisali Sporazum o suradnji

https://branitelji.gov.hr/

U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja, 20. svibnja 2019., potpisani su sporazumi o suradnji s predstavnicima Daruvara, Petrinje, Sinja i Šibenika. Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika.

Uspostavom veteranskih centara rasteretit će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste usluga koje će odgovoriti na novonastale potrebe populacije. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja.
U okviru pripreme i provedbe ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je osigurati preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave potpisivanjem sporazuma kojim se utvrđuje suradnja, odnosno prava i obveze, pri uspostavi i radu veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.

Gradovi osiguravaju priključenje centara na pristupne ceste i komunalnu infrastrukturu te pružaju podršku Ministarstvu u radu veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike. Ministarstvo je odgovorno za izvršavanje svih investitorskih poslova, ishođenje dozvola, ugovaranje izgradnje i osiguravanje stručnog nadzora. Ministarstvo će uspostaviti suradnju s lokalnim dionicima, standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi korisnicima veteranskih centara te kriterije i proceduru odabira korisnika.

Nakon potpisivanja sporazuma, u ime gradova potpisnika, obratila se gradonačelnica Sinja Kristina Križanac koja je istaknula da je ovaj projekt na dobrobit branitelja i lokalne zajednice jer ima humanitarni i gospodarski karakter. Naglasila je kako vjeruje da nije kasno da se dijelu branitelja koji imaju poteškoće pomogne, zahvalivši i čestitavši ministru Medvedu i cijelom timu Ministarstva na upornosti.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Opet nije rekla ka i za pametne semafore koje godine će bit.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button