Kultura

Vrličani predstavili Županiju na 56. Đakovačkim vezovima

„Oj Đakovo tebi dolazimo, iz Vrlike pozdrave nosimo! „ orila se ojkavica Đakovom.
Nakon što su Grad Vrlika i Grad Đakovo sklopili prijateljstvo odmah se moglo naslutiti da će suradnja biti iznimno dobra i bogata.
KUU Milan Begović je u četvrtak 30.06.2022. imala bogat tradicijski i gastronomski program vrličkog kraja.
U 18:30h održana je sveta misa u Katedrali Svetog Petra na kojoj su prisustvovali članovi Udruge te predstavnici grada Vrlike sa gradonačelnikom Jurom Plazonićem. U 19:30h počeo je folklorni program na kojem su se Vrličani predstavili samačkim pjevanjem, muškom i ženskom ojkavicom i vrličkim kolom uz pratnju dipli, nakon čega je uslijedio drugi dio nastupa, završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“. Sa Strossmayerovog parka te završenog folklornog dijela, članovi su program nastavili kod Crkve Svih Svetih gdje se odvijala prava vrlička večer sa dalmatinskim štihom uz Klapu Cambi, Klapu Partenca te Giuliana i Diktatore koje su doveli dožupan Stipe Čogelja i pročelnik Tomislav Đonlić.

Uz lijepu dalmatinsku glazbu Vrličani su ponudili i gastronomiju svojega kraja. Tako da su Đakovčani a naročito oni koji vuku korijene iz Vrlike mogli uživati u mirisima i okusima vrličkog uštipka, pršuta i sira iz mišine. Dalmatinska večer u Đakovu bila je više nego dobar uvod u 56. Đakovačke vezove.
U subotu 2.srpnja 2022. KUU Milan Begović nastupila je u sklopu Đakovačkih vezova kao gostujuća skupina. Nastup se odvijao u Strossmayerovom parku a uz Vrličane publika je uživala i u folklornim skupinama iz Delnica, BiH, Kanfanar, Bugarske, SAD-a, Slovenije…

Svečana povorka sudionika 56. Đakovačkih vezova odvijala se u nedjelju 3.srpnja 2022. Uz konjanike, mažoretkinje, orkestar, povorku je krasilo 40-tak folklornih udruga te konjanici i svečane zaprege. Sva kulturna baština slila se đakovačkim ulicama, nije nedostajalo ni pjesme ni kola ni bogatstva narodnog ruha. Nakon povorke uslijedila je i Smotra folklora Hrvatske gdje se Udruga predstavila s nijemim kolom, ojkavicom i diplama.
Počašćeni, toplo i srdačno primljeni, članovi KUU Milan Begović zahvaljuju se svima na gostoprimstvu a naročito gradonačelniku Đakova gospodinu Marinu Mandariću te se nadaju skorom susretu u Vrlici.

Povezani članci

1 Komentar

Back to top button