Branitelji

Zahvala aeroklubu Sinj koji su svojim skokovima uveličali proslavu 28. obljetnice 4. gardijske brigade

www.4brigada-zng.hr

Ovim putem se želimo zahvaliti padobrancima aerokluba Sinj tj. našim suborcima, djeci naših suboraca i njihovim prijateljima, koji su uveličali i ovu proslavu 28. obljetnice 4. gardijske brigade.

Donosimo vam popis padobranaca s impresivnim brojem skokova, koji su tijekom proslave izveli skokove po dosta nestabilnim meteo uvjetima i kratki opis aerokluba Sinj s kojma imamo veličanstvenu dugogodišnju suradnju.

  1. Nikola Bašić, nosio zastavu RH, 1150izvršenih skokova, nastavnik padobranstva, DVO u HRM – zapovjednik raketne topovnjače “Kralj Dmitar Zvonimir”
  2. Jurica Jagnjić, nosio zastavu RH, 370izvršenih skokova, sin hrvatskog branitelja 126. brigade HV
  3. Andrija Kovačević, nosio zastavu udruge veterana 4. gardijske brigade, 530izvršenih skokova, član padobranske reprezentacije RH, sin hrvatskog branitelja dragovoljca 4. brigade HV, profesionalni vatrogasac u JVP Sinj
  4. Marko Popadić, nosio zastavu RH, 1120izvršenih skokova, nastavnik padobranstva, pripadnik ratne 4. gardijske brigade, DVO u GMBR, 1. dočasnik voda u vojno obavještajnoj satniji
  5. Matko Vuković510izvršenih skokova, sin hrvatskog branitelja
  6. Mario Grčić, nosio zastavu RH, 480izvršenih skokova, pripadnik ratne 113. brigade HV (ročni sastav)
  7. Zlatko Ugrin, nosio zastavu grada Sinja, 390izvršenih skokova, član padobranske reprezentacije RH, dogradonačelnik Grada Sinja

Skokovima je koordinirao Zvonko Kovačević, nastavnik padobranstva s preko 1800 izvršenih skokova, dragovoljac i pripadnik ratne 4. gardijske brigade, HRVI u mirovini, predsjednik aerokluba Sinj.

Inače sam skok je bio izrazito zahtjevan zbog nestabilne meteo situacije uzrokovane dosta jakim vjetrom južnog i jugozapadnog smjera gdje su se dodatno stvarali rotori oko zgrada u vojarni Sveti križ koji su znatno otežavali sam finiš doskoka. Unatoč svemu, svih sedam padobranaca iskazalo je koncentraciju i umijeće te uredno jedan za drugim prizemljilo u točno određen prostor ispred kapelice u vojarni.

Piloti i padobranci aeroklubova Sinj i Split, 17.10. 1990. na aerodromu u Sinju oformili su prvu zrakoplovnu grupu za obranu RH koja je ušla u sastav 4. brigade ZNG kao 1. Samostalni zrakoplovni vod. Tijekom 1992. godine piloti iz toga voda otišli su u sastav HRZ, a padobranci su ostali u brigadi kao pripadnici Diverzantskog voda, a kasnije Izvidničke satnije te sudjelovali u svim ratnim akcijama brigade.

Zvonko Kovačević kao jedan od instruktora padobranstva sudjelovao je u više navrata u provedbi padobranskih obuka u Šepurinama kao i izobrazbama pripadnika 350.VOB i specijalne policije. Većina današnjih instruktora padobranstva ZSS iz Delnica su njegovi učenici koji su u počecima koristili padobrane i opremu aerokluba Sinj.

Suradnja aerokluba Sinj s udrugom veterana 4. gardijske brigade ali i s hrvatskom vojskom općenito, obostrano je dugotrajna i uspješna, naročito pri provedbi vojnih zadaća povezanih s kompleksom sportskog aerodroma u Sinju kojemu je aeroklub Sinj dugogodišnji Operator.

Među podmlatkom padobranaca aerokluba Sinj su i dva padobranca čiji su očevi poginuli u ratnim djelovanjima kao pripadnici 4. gardijske brigade te nekoliko padobranaca djece hrvatskih branitelja, bilo 4. gardijske brigade ili neke druge ratne postrojbe. Iz aerokluba kažu da će nastojati da za okruglu, 30 obljetnicu osnivanja 4. gardijske brigade dostatno osposobe te mlade padobrance kako bi bili u stanju na siguran način izvesti skok i donijeti zastave ispred kapelice u vojarnu Sveti križ.

 

Povezani članci

Back to top button