Vijesti

Sva djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati

Školska djeca će se po novom režimu koji bi se uskoro trebao uvesti morati testirati svakoga ponedjeljka prije odlaska u školu. U tijeku je razrada plana između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Plan je da se testovi podijele školama, a one bi ih potom podijelile roditeljima prenosi Index.

Testiranje svakog ponedjeljka

Indexu je večeras potvrđeno da se radi na tom planu, a svi detalji bi se trebali znati uskoro. Izgledno je da se s novim režimom krene u prvoj polovici veljače i da testiranje djeca obavljaju jednom tjedno, ponedjeljkom.

“Ideja je da se ti testovi podijele učenicima, njihovim roditeljima, da se primjerice ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu”, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nova pravila HZJZ-a za samoizolaciju djece

Prema novim pravilima HZJZ-a, u samoizolaciju ne moraju cijepljena djeca, kao ni preboljela i cijepljena jednom dozom, bez obzira na to kad su se cijepili. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljeno više od 60.000 djece. Najmanje je onih koji se najkraće cijepe, od pet do 11 godina, a najviše od 15 do 19 godina.

“Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno jednom dozom. I to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena”, rekla je sinoć zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Trenutno covid-pozitivno 13.000 školske djece, gotovo 25.000 ih je izvan učionica zbog izolacije ili samoizolacije

Trenutno je covid-pozitivno nešto manje od 16.000 djece, potvrdila je Pavić Šimetin, a oko 3000 ih otpada na djecu predškolske dobi, dok je pozitivno 13.000 djece koja idu u školu. Najviše ih je u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole, dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji. To znači da je oko 25.000 školske djece izvan učionica zbog koronavirusa.

“Ove nove mjere će najviše značiti našim srednjoškolcima jer je njih u dobi od 15 do 19 godina 30 posto cijepljeno”, kaže Pavić Šimetin. Svaki treći srednjoškolac je cijepljen i neće automatski morati ići u samoizolaciju.

NAJNOVIJE:

Službeni detalji: ukida se samoizolacija za učenike, uvest će se samotestiranje

Povezani članci

Back to top button